Güncelleme Tarihi:
“1 yaşını tamamlamış olan ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir çocuğun, artık bütün besin gruplarını tüketebilecek hale gelmiş olması gerekiyor” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanları Ayşe Korkmaz ve Ayça Ilıca, çocuklara nasıl doğru beslenme alışkanlığı kazandırılacağını anlattılar.
Okul öncesi dönemde beslenme
1-5 yaş arası olan ve okul öncesi olarak da adlandırılan dönemde evde kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları, okul sürecindeki alışkanlıklar ve yetişkin olduklarındaki oluşabilecek sağlık sorunları arasında yakın bir ilişki mevcuttur. Bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları kazanma konusunda anne, baba, aile büyüklerinin örnek teşkil etmeleri gerekiyor.
Bu yaş grubundaki çocuklara günlük olarak her besin grubundan tüketmesi sağlanmalıdır. Besin grubu olarak; süt ve ürünleri, et grubu, sebze –meyve grubu, yağ grubu ve tahıllar yer alıyor.
Okul döneminde beslenme
Okul çağı döneminde özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli şey, mutlaka kahvaltı yaptırılıp, çocuğun okula gönderilmesi oluyor. Ayrıca okul kantinlerinde ve yemekhanelerinde verilen yemek çeşitliliği de önemli oluyor. Bu yaş grubuna özel olarak hazırlanmış menülerin uygulanması gerekiyor. Yani bu dönemde yanlış kazanılan beslenme alışkanlıkları, ileriki yaşlarda birçok hastalığa yakalanma riskini artırıyor.
Bu dönemdeki çocuklar için günlük örnek yemek listesi
Sabah
* 1–2 dilim beyaz peynir/ kaşar/ dil peyniri
* 5–6 adet zeytin
* Ekmek
* 1 bardak süt
* Bal veya pekmez
* Söğüş
Ara Öğün
* Meyve
Öğle
* 1 kase çorba
* Izgara kırmızı et/tavuk /balık
* Veya etli/kıymalı sebze yemeği
* Ekmek
* 1 kase yoğurt/ cacık veya 1 kutu ayran
* Bol yeşil salata
Ara Öğün
* 2-3 adet ev poğaçası
* Süt veya ayran ya da sütlü tatlı
Akşam
* 1 kase çorba
* Izgara kırmızı et/ tavuk/ balık
*1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
* Ekmek
* 1 kase yoğurt/cacık veya 1 kutu ayran
* Bol yeşil salata