Güncelleme Tarihi:
Ergenliğe giren çocuğunuzu anlamak ve onunla sağlıklı iletişim kurmak için Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Gökçe Küçükyazıcı’nın verdiği önerileri uygulamayı deneyin.
• Ebeveynin model olması
Sizin eşinizle olan ilişkiniz, çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun onun için bir model teşkil eder. Aile içerisinde sevgi ve saygıya dayalı bir ilişki sürdürebiliyorsanız, sizin çocuğunuz da bu sayede ileriki yaşlarında daha sağlıklı ilişkiler kurmayı öğrenir.
• Çocuğu dinlemek ve kendini ifade etmesine izin vermek
Ergen çocuğunuzu dinlemiyorsanız ve saygı göstermiyorsanız, o da sizi dinlemeyecektir. Anne-babaların sıklıkla yaptıkları, çocuğunu dinlemekten ve ne demeye çalıştığını anlamaktan ziyade kendi bildikleri doğruları onlara anlatmaya ve yönlendirmeye çalışmaktadır. Bu şekilde bir yaklaşım, ergenliğe giren çocuğunuzda anlaşılmadığı duygusunu yaratacak ve karşısındaki ne kadar doğru söylerse söylesin dinlememesine ve tepki vermesine yol açacaktır. Hatta böyle bir tutumla karşılaşan çocuğunuz, bundan sonra sizinle herhangi bir şeyini paylaşmayabilir.
Bunun tam tersine önce onu anlamaya çalışmalı, yaptığı bir hata varsa bu noktaya nasıl gelindiğine yönelik kendini ifade etmesini sağlayacak bir konuşma ortamı yaratılmalısınız.
• Sevginin gösterilmesi
Çocuklar ister 1 yaşında, ister 20 yaşında olsun, sevginin hissettirilmesine ihtiyaç duyar. Anne-babasından beklediği sevgiyi ve saygıyı görmediğine inanan genç, arayış içine girer. Sevgiyi ve saygıyı başka yerlerde aramaya başlar. Bu durumda olan çocuğunuz, yanlış arkadaş grupları veya topluluklara dahil olarak kendini kabul ettirmeye çalışır ve kendisiyle uyuşmayan görüş veya davranışları benimseyebilir. Örneğin, kötü madde kullanımına yönelebilir.
• Dürüstlüğün önemi
Ergenler samimiyet ve dürüstlük konusunda çok hassastır. Hiçbir ergen samimi bulmadığı bir kişiye kendisini açmayacaktır. O yüzden siz de duygularınızı ve düşüncelerinizi belirtirken, ona samimi olduğunuzu hissettirmeli, ne olursa olsun onun yanında olduğunuzu belirtmelisiniz.
• Gizlilik ve özerklik
Ergenler için gizlilik son derece önemlidir. Odaları onlar için son derece önemlidir. Kapılarını kapatmayı, arkadaşlarıyla özel konuşmalar yapmayı çok önemserler. Buna saygı gösterilmemesi, odasının kapısı çalınmadan içeri girilmesi, günlüklerinin okunması, cep telefonlarının karıştırılması onlar için son derece kırıcı ve öfke uyandırıcıdır. Tüm bunlara saygı göstermeniz, ergenlik çağındaki çocuğunuzla aranızdaki güven duygusunu pekiştirecektir. Böyle bir tutum sergilerseniz, çocuğunuzun içine kapanmak yerine daha dürüst ve açık olması yönünde bir zemin hazırlamış olursunuz.
• Normal ile normal olmayanı ayırt edebilmek
Ergenlik döneminin karmaşıklığı ve zorluğu gençten gence farklılık göstermektedir. Bu durumda hangi durumun normal, hangi durumun sağlıksız olduğunu ayırt edebilmeli ve önlem almada ve sorunu çözmede geç kalmamalısınız.