Güncelleme Tarihi:
Anne ve baba olarak çocuklarınıza karşı her zaman anlayışlı ve sabırlı olamıyorsunuz ama bu durumdan da rahatsızsınız değil mi? Öyleyse öfkenizi nasıl kontrol edeceğinize dair birkaç öneriye ihtiyacınız var.
Psikolog Yıldız Dilek Ertürk, aileler için 7 adımda öfke kontrolüne yönelik tavsiyelerde bulunuyor.
Yalnız Kalın
Tartışmanın ardından yalnız kalabileceğiniz bir yere gidin. Çocukla bir müddet olsun iletişim kurmayın. Çocuğu başka odaya koymanız öncelikle sakinleşmenize ve ana sebebin ne olduğunu düşünmenize zaman tanıyacaktır. Odaya gitmeden önce çocuğunuza “Sana bağırdığım için özür dilerim. Odama gidiyorum ve sakinleşene kadar ikimiz de yalnız kalacağız.” şeklinde bir açıklama yaparsanız o da neler olup bittiğinin farkında olacaktır.
Derin Nefes Alın
Çocuklar yaşları ne kadar küçük olsa da vücutlarının nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibidirler. Olayın üzerinden biraz zaman geçtikten sonra nasıl nefes alarak kendinizi sakinleştirebileceğinizi ona gösterebilirsiniz.
10’a Kadar Sayın
Yavaş yavaş 10’a kadar saymanız, size hem sinirinizin yatışması için zaman kazandırır hem de bu sayede yaptığı bu davranıştan dolayı çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiği hakkında düşünecek ve sakinleşecek vaktiniz olacaktır. Böylelikle daha sağlıklı karar vermiş olacaksınız.
Konuşun
Eğer yaşadığınız gerginlikten sonra ona kendini açıklama ve duygularını tarif etme imkanı verirseniz yaşadığınız gerginlikten çok daha kolay sıyrılacağınızı göreceksiniz. Kendi duygularını ifade etmesine izin verin, onu ve duygularının ne kadar önemsediğinizi hissettirin. Aynı zamanda sizin de duygularınızı ifade etmeniz onlar için çok değerlidir.
Gülün
Gülmek herkesin bildiği gibi bazı durumlarda ilaç gibi gelir ve stresin azalmasına yardımcı olur. Tartışmadan sonra onunla oyun oynayarak ve oyunlar arasında gıdıklayarak sakinleşmesini ve yaşanan gerginliği daha çabuk unutmasını sağlayabilirsiniz.
Yaratıcı Olun
Çocuğunuzun sinirlendiği durumlarda ona kağıt, kalem, sulu boya gibi materyalleri vermek, yaptığı çalışmalara duygularını yansıtarak sakinleşmesine faydalı olur. Bu durum hem size onun duygularını anlamanız açısından yardımcı olur hem de çocuğun duygularını ifade etmesi sağlıklı bir yoldur.
Hafifleyin, Kafanızı Boşaltın
Yaşadığınız tartışmadan sonra saçma sapan şarkılar söylemek ve dans etmek iyi gelecektir. Yaşadığınız sıkıntıdan kurtulmanıza ve sakinleşmene nasıl yardımcı olduğuna inanamayacaksınız.
Mutluluk Veren Yerinize Gidin
Çocuklar genellikle bir şeyle ilgileniyorlarsa ona adapte olurlar ve etrafında olup biten diğer olaylarla ilgilenmezler. Onunla yaşadığınız bir tartışmadan sonra bu durumun etkisinden kurtulması için onu mutlu eden şeylere yönlendirirseniz yaşadığı tatsız olayı çok çabuk unutmasına yardımcı olursunuz. Bazen ona sarılmanız ya da bir parça çikolata vermeniz bile onları gülümsetmeye yeter.
Aynı şekilde sizin de olayın sıkıntısını atmak için sevdiğiniz bir yere, bir köşeye çekilmeniz iyi gelecektir. Mesela odaya girip gözlerinizi kapatın ve sahilde bir tatil düşleyin. Ya da birlikte alışverişe çıkabilirsiniz.