Çocuğunuz kıyafet konusunda inatçıysa...

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuz kıyafet konusunda inatçıysa...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2014 15:20

Giyim konusunda inatlaşan çocuklara nasıl davranmalı?

Haberin Devamı

İnatlaşma, her yaşta ve her insanda ortaya çıkabilen bir davranış türüdür. Özellikle çocuklar, bazı konularda olduğu gibi kıyafet konusunda da aşırı ısrarcı davranabilirler. Çocuğunuz “Ben bunu giyeceğim!” diye tutturursa ne yapmalısınız? Psikolog Elif Kandaz, çocukların kıyafet konusunda inatlaşması durumunu anlattı ve bu durum karşısında konulması gereken kuralları sıraladı.

Birçok konuda olduğu gibi giyim konusunda da çocuklar yaz -kış demeden istedikleri kıyafetleri giyme konusunda ebeveynleriyle inatlaşma sürecine girebilirler. Çocuğun inatlaşma döneminde olması, ona hiç “hayır” denilmeyeceği anlamına gelmez ancak bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Giyim konusunda da konulan kurallar gerekli ve tutarlı olmalıdır.

Kıyafet konusunda konulması gereken kurallar

  • Çocuğun giymeyi istediği fakat sadece ebeveyn için gereksiz görülen kıyafetler konusunda yasaklamaların getirilmesinden kaçınılmalıdır. Bir süre sonra çocuğun giymek istediği her kıyafete “hayır” denirse, bu durum çocukta yanlış yaptığı duygusunu ortaya çıkartır.
  • Önemli olan, çocukla iletişim halindeyken olumsuz cümleler yerine, olabildiğince olumlu cümlelerle anlatmaya çalışılmalıdır. Çocukla çatışmaya girildiğinde öfkeli bir tavır takınmadan, yumuşak ve uzlaşmacı bir ses tonuyla konuşmaya özen gösterilmelidir.
  • Amaç, çocuğa kimin güçlü kimin güçsüz olduğunu göstermek değil; o anda elde edemeyeceği bir şeyden vazgeçmesini sağlamak olmalıdır. İstediği kıyafetin neden giydirilemeyeceği basit bir şekilde açıklama yapılmalıdır.
  • Aslında çocuğun giymek istediği kıyafeti ebeveynin de istediğini ancak o sıradaki şartların buna uygun olmadığı anlatılmalıdır. Böylece çocuk ebeveynle duygusal bir paylaşıma girerek ebeveyni kendisine sürekli karşı olan bir düşman gibi görmesi engellenecektir.
  • Kıyafet seçimi konusunda seçenek sunulmalıdır. Böylece çocuk, onun bağımsız bir birey olarak tanındığını ve kararlarına saygı duyulduğunu düşünecektir. Kendisiyle ilgili kararları verebildiğini ve onun seçimine öncelik tanındığını düşünerek inatlaşmaktan vazgeçecektir.
  • Haftalık giyim programı da uygulanabilir. Pazar gününden başlayarak o hafta boyunca giyeceği kıyafetler belirlenebilir.
  • Çocukla giyim konusunda inatlaşmamak için konulan kurallarda çok ayrıntıcı olunmamalıdır. Çocuğun istediği gibi davranması ve özgürlüğünü yaşaması da sağlanmalıdır. Bu durum ileride kendi kararlarını kendi verebilen, çevresinden çok etkilenmeyen, bilinçli bir birey olmasını sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!