Çocuğunuz deterjan mı içti?

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuz deterjan mı içti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 16:30

Küçük çocuklar etraftaki nesnelerle ilgili keşiflerini sürdürürken bazen yanlışlıkla deterjan gibi kimyasal maddeleri yiyip içebiliyorlar. Birçoğumuz ise kulaktan dolma bilgilerler acil müdahalede bulunuyoruz. Peki, bunların ne kadarı doğru? Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. A. Nadir Tosyalı, çocukların yakıcı malzeme içme durumlarında dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Haberin Devamı


Evdeki temizlik malzemeleri farklı renkleri ve şişeleriyle, çevresini yeni tanımaya başlayan çocukların merakını uyandırabiliyor. Ancak temizlik malzemesi gibi kimyasal maddelerin içilmesi, her yıl milyonlarca çocuğun mide borusunun yaralanmasına ve daha tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Tosyalı, “Yakıcı madde içen veya içtiğinden şüphelenilen çocuk kesinlikle kusturulmamalı, süt, yoğurt, ayran, su vb. içirilmeye çalışılmamalı” diyerek anneleri uyarıyor. Dr. Tosyalı, çocuğun temizlik malzemesi yutması gibi ev kazalarının ne gibi sonuçlar doğurabileceğini ve alınması tedbirleri şöyle anlatıyor:

Çocuğunuz deterjan mı içti

"Temizlik ürünleri gibi yakıcı madde içimleri bazen çocuğa herhangi bir zarar vermez ama bazen de üçüncü derece yemek borusu yanığı ile sonuçlanabilir. Kimyasal madde içimi sonucu mide borusu yaralanmaları da çok sayıda çocuğun sakat kalmasına ya da hayatını kaybetmesine sebep olabiliyor."


YEMEK BORUSU YANIĞI NASIL OLUR?

Çocuğunuz deterjan mı içti

“Çocuklarda yemek borusu yanığı, asit içeren kireç çözücülerin ve yağ çözücü olarak kullanılan kuvvetli alkali içeren temizlik malzemelerinin, yanlışlıkla, az miktarda da olsa içilmesi sonucu gelişiyor. Çamaşır suları ve kullanılan diğer deterjan tipi temizlik malzemelerinin içilmesi sonucu gelişebilecek yanıklar ise yüzeyseldir ve kalıcı hasara neden olmaz.

Yakıcı maddenin alınmasından sonra, erken dönemde hiçbir belirti olmayabilir. Ancak hastanın tükürüğünü yutamaması, ağızdan salya gelmesi, kusma, kanlı kusma, ağız ve hatta göğüs çevresinde yanık yaraları, solunum güçlüğü belirtileri de görülebilir. Kimyasal madde içen hastalarda aksi kanıtlanıncaya kadar ‘yanık var’ muamelesi yapılmalıdır.”


ÖNLEM VE ACİL MÜDAHALE NASIL OLMALI?

Çocuğunuz deterjan mı içti

1- Ev temizlik malzemelerini kesinlikle çocukların ulaşamayacağı ve bulamayacakları şekilde saklayın. Kullanacağınız zaman da dikkatli davranın.

2- Temizlik malzemelerini ve artıklarını meşrubat şişesi, saklama kabı, bardak, fincan, kase vb. kaplara koymayın.

3- Çocuğunuzun yakıcı madde içtiğini görürseniz ya da içtiğinden şüpheleniyorsanız, kesinlikle kusturmayın. Süt, yoğurt, ayran, su vb. vermeye çalışmayın. Bu yöntemler travmanın şiddetini daha da artırmaktan başka bir işe yaramaz.

4- En kısa sürede, çocuk cerrahisi kliniğinin bulunduğu sağlık kuruluşuna başvurun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!