Güncelleme Tarihi:
Fiziksel gelişim kısmen yavaş olsa da motor becerilerini daha iyi bir biçimde kontrol edebilirler ve gelişimlere uyum sağlamaları da daha kolay olur.
Mantıklı düşünme becerisi önceki sürece göre daha iyi gelişmiştir. Öğrendikleri ile ilgili genelleştirmeler yapabilirler. Zaman ve yer kavramları gelişmeye başladığı için geçmişten ders alma ve geleceği düşünme gibi yetiler görülür. Daha gerçekçi ve objektif düşünmeye başlarlar.
Başarısız olmaktan, arkadaşları tarafından dışlanmaktan ve öğretmeni ya da diğer büyüklerinin kendisi hakkında olumsuz düşünmesinden korkarlar. Arkadaşlarıyla uyum içindedirler. Bir kahramana karşı aşırı ilgi duydukları, bazı olaylara karşı aşırı fevri tepkiler verdikleri ve toplumsal (ahlaki)davranışlara göre hareket ettikleri görülür.
Okul çağı dönemindeki çocuğun besin piramidine uygun olarak beslenilmesi önerilir. Buna göre toplam beslenmenin % 50-55'i karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden, %30-35'i yağlardan oluşmalıdır. Bu dönemde çocukların 3 ana, 2 veya 3 ara öğünle beslenilmesi önerilir. Kalori ihtiyacı için (yaşx100)+1000 şeklindeki basit formül kullanılır. Protein ihtiyacı için 1 gr/kg/gün hesaplaması yeterlidir.
Yağların 1/3'ü doğmuş yağlardan oluşmalıdır. Temel besin guruplarının başında yer alan karbonhidratlar, meyve suyu, şekerli gıdalar gibi yüksek glisemik indeksi olan gıdalar yerine tahıllı ekmek, makarna gibi gıdalardan oluşmalıdır.
Okul çocuğun beslenmesinde önemli bir yer tutar. Çocuğun okulda yediği yemek, öğün ve ara öğünlerinin 5 temel besin gurubunu dengeli bir şekilde içermesi gerekmektedir. Bu yemeklerin yağ ve tuz oranı düşük tutulmalıdır. Okullardaki kantinlerde kola, cips, hamburger, şeker gibi zararlı abur cubur gıdaların bulunması bu yaş gurubundaki çocukların yemeğini veya beslenme çantasındaki yiyecekleri yemeyip bu yiyeceklere yönelmesine neden olmaktadır. Bu yüzden okul kantinlerinin sağlıklı gıda satışı sağlanılmalı, abur cubur gıdalar kısıtlandırılmalıdır. Bu tip gıdaların fazla yenilmesi obezite ve sonrasında diyabet, hiperlipidemi gibi önemli hastalıklara yol açabilir.
Bu yaşlardaki çocuklara günde 2 bardak süt, bir bardak yoğurt veya kefir, bir kibrit kutusu kadar peynir, bir yumurta; 3-4 dilim tahıllı ekmek, 5-6 kaşık pilav veya makarna, 2-3 köfte büyüklüğünde et tavuk veya balık, 8-10 kaşık sebze yemeği (haftada bir veya iki kez alternatif olarak tahıl yemeği), 3-4 meyveden oluşan bir günlük menü oluşturulması yeterlidir.
Bu içerik Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Burak Doğangün ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman tarafından hazırlanmıştır.