“Çocuğum kabız oldu, ne yapmalıyım?”

Güncelleme Tarihi:

“Çocuğum kabız oldu, ne yapmalıyım”
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2018 14:25

Aile ve çocuk için ciddi bir anksiyete nedeni olan kronik bir sorun olan kabızlık; haftada üçten azda dışkılama ve dışkılarken zorlanma olarak tanımlanır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu İnce Demirpençe, çocuklarda kabızlık hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Haberin Devamı

Çocukluk çağı kabızlıklarının %90’ı fonksiyonel kabızlıktır. Fonksiyonel kabızlık en sık ek gıdaya geçiş zamanlarında, tuvalet eğitimi verildiği yaşlarda ve okula başlama çağında görülür. Bir kez kabız olan ve ağrılı dışkılama deneyimi olan çocuk, ağrılı dışkılamaktan korktuğu için dışkısı geldiğinde tutarak yapmayı engeller, dışkı beklerse katılaşır sertleşir, zor çıkarılma esnasında makat çatlaklarına neden olur ve kanama olur. Her dışkısı geldiğinde bu döngü devam eder ve sorun kronikleşir.

“Çocuğum kabız oldu, ne yapmalıyım”

KABIZLIK YAŞAYAN ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?

Fonksiyonel kabızlığın en önemli tedavisi sabırdır. En başta aile bu konuda hekim tarafından eğitilir. Tuvalet konusunda zorlayıcı olunmaması, her yemek sonrası tuvalete oturtulması, bol lifli gıda tüketimi ve hareketin artırılması önerilir. Çocuğun diyetine bol lifli besinler (meyve, sebze, tahıllar, kuruyemiş) ve bol su eklenmelidir. Süt tüketimi azaltılmalı, hazır gıda tüketimi içlerinde bulunan sağlıksız şeker, palm yağı/hurma yağı kabızlığa yol açtığı için azaltılmalıdır.

Haberin Devamı

TEDAVİSİ SABIR İSTİYOR

Geçmeyen kabızlık öyküsünde mutlaka bir hekime başvurulmalı ve ayrıntılı muayene ve gerekli tetkikler sonrası mutlaka zamanında tedavi edilmelidir. 1 yıllık izlemde yüzde elli oranında semtomplarda iyileşme görülür. Kabızlığın erken yaşta başlaması, tedavinin geç başlanması, tedavinin düzensiz kullanımı ve ailede kabızlık öyküsü tedaviye yanıtı azaltır. Kabızlık tedavisi uzun süreli olan ve sabır isteyen bir süreçtir. Bu konuda asla pes edilmemelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!