Güncelleme Tarihi:
1- Çocuğunuz kendi bedenini çıplak seyrediyor mu?
a) Evet
b) Hayır
2- Çocuğunuz karşı cinsten çocuk ve yetişkinlerin bedenlerine ilgi duyuyor mu?
a) Evet
b) Hayır
3- Çocuğunuz karşı cinsten çocuk ve|veya yetişkinlerin bedenlerini çıplak görmeye veya ellemeye çalışıyor mu?
a) Evet
b) Hayır
4- Çocuğunuz “kızlar neden ayakta çiş yapmaz”, “babamın memesi neden yok” gibi sorular soruyor mu?
a) Evet
b) Hayır
5- Çocuğunuz cinsel bölgesinin uyarılmasından heyecan duyuyor mu ve bu davranışı tekrar ediyor mu?
a) Evet
b) Hayır
6- Çocuğunuz diğer çocuklarla birlikteyken birbirlerinin cinsel organları ile ilgili farklılıklara yönelik sorular soruyorlar mı ve birbirlerinin cinsel organlarını merak edip bakıyorlar mı?
a) Evet
b) Hayır
7- Çocuğunuzun karşı cinsten olan ebeveynine ilgisi artıyor ve diğer ebeveynini rakip olarak görüyor mu?
a) Evet
b) Hayır
EVET’ler Çoğunluktaysa
Cinsel gelişim, çocuğunuzun dünyaya gözlerini açmasıyla başlayıp ergenlik döneminin sonlanması ile tamamlanır. Özellikle de çocuklar cinsel konulara 3 yaşlarından itibaren ilgi duymaya başlarlar ve 3 – 6 yaş arasında cinsel bölgelerin uyarılmasından heyecan duyar ve hoşlanırlar. Bu dönemde cinselliğe yönelik merak ve sorgulama artar. İlk olarak kendi cinsiyetini anlamaya çalışan çocuk, daha sonra karşı cinsi keşfetmeye çalışır ve cinsiyetler arasındaki farklılıkları inceler. Yine bu dönemde anne – babaya karşı ilgi de artmaya başlar. Çocuğunuz sıklıkla cinsel kimliğini keşfetmeye ve cinselliğe yönelik sorular sorabilir. Siz çocuğunuzun sorularını doğal karşılayarak, ona net ve de yaşına uygun cevaplar vererek, onun merakını destekleyerek çocuğunuzun zamanında ve sağlıklı cinsel eğitim almasını sağlayabilirsiniz.
HAYIR’lar Çoğunluktaysa
Çocuğunuza bu dönemde cinsel kimliğini ve cinselliği keşfetmesi için daha destekleyici ve anlayışlı olmalısınız. Çocuğun doğal olan merakını gidermek için sorduğu soruları ve gösterdiği davranışları karşısında baskılayıcı, yasaklayıcı ve cezalandırıcı tutumlar takınmanız veya çocuğunuzun merakını görmezden gelerek kaçamak yanıtlar vermeniz sıklıkla çocuğunuzun cinsel konulara ilgisinin azalmasına neden olabilmektedir. Ayrıca ses tonunuzla, bakışlarınızla, mimiklerinizle “böyle sorular sorma” mesajı verirseniz, çocuğunuz cinsel bilgi konusunda yardımsız kalarak ya suçluluk duyar ya da sorularının yanıtlarını sizin dışınızda ve ne yazık ki sağlıklı olmayan kaynaklardan bulmaya çalışacaktır. Çocuğun cinsellikle ilgili merakını gidermeye yönelik olan davranışlarına verilen cezalar çocuğun ergenlik ve yetişkinlik döneminde önemli psikolojik, cinsel, ahlaki ve hukuki sorunlara yol açabilir.
Hazırlayan: Uzman Psikolog Seza Güngör Ölmez