Güncelleme Tarihi:
Çinko yiyeceklerin doğal yapısında bulunan ve mutlaka alınması gereken önemli bir mineraldir. Yediğimiz yiyeceklerin içeriğinde çinko olması, sağlığımızı tamamlar geliştirir ve korur. Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, günlük çinko alımının ne kadar olması gerektiğini, yetersizliğinde nelere olabileceğini ve çinko içeren besinleri anlattı.
Her gün ortalama çinko ihtiyacı yaklaşık 10- 15 mg’dır. Çinkonun en iyi kaynağı; et, yumurta, deniz ürünleri ve tahıllardır.
Vücudumuzu hormonlar ve enzimler yönetir. Çinko 100’den fazla enzimin kofaktörüdür. Çinkonun vücudumuzda çok önemli görevleri vardır. Sağlığımızın korunması ve gelişmesi için her gün doğal yiyeceklerle yeterli miktarda çinko almak gerekir.
Çinko yetersizliğinde nelerle karşılaşırsınız?
- Saçlarınız cansız ve soluk olur, çok dökülür ve yeterince uzamaz.
- Cildiniz istediğiniz gibi parlak ve pürüzsüz olmaz. Teninizin renginde hissedilir bir solukluk ve renksizlik hakim olur. Dermatid gibi bir takım cilt problemleri görülebilir.
- Tırnaklarınız yavaş ve zor uzadığı gibi çok kolay kırılır.
- Karaciğeriniz, böbrekleriniz zor çalışır, sürekli bir yorgunluk ve ödem problemi yaşarsınız.
- Pankreasınız düzgün çalışmadığı için şeker metabolizmanız bozuk olur, anlamsız ve sık sık tatlı ve şeker krizleri yaşarsınız.
- Yaralarınız geç ve zor iyileşir.
- Bağışıklık sistemi alt üst durumdadır, anlamsız bir şekilde sürekli hastalanırsınız.
- Tat duygunuzda bir azalma, ağzınızda bir tatsızlık, bir doyumsuzluk olur. Ne yeseniz zevk almıyor, damak tadınıza uyduramıyor olabilirsiniz.
- Üreme hormonlarının çalışmasında aksamalar olur.
- Çinko yetersizliği stres seviyenizi yükselttiği gibi, aşırı stres sırasında iskelet kaslarının katabolizması ( yıkımı ) ile idrarda çinko atımı artar. Çinkonun yetersiz alımı stres yapar, stres çinko yetersizliğine zemin hazırlar. Hayata pozitif bakmak, her olayda olduğu gibi çinko metabolizmasında da oldukça etkilidir.
ÇİNKO KAYNAĞI DANA ETİ ENFES BİR SOSLA BU TARİFTE BULUŞUYOR!
Hangi besinlerden çinko alabilirsiniz?
- Haftada 2 gün kırmızı et yemelisiniz.
- Haftada 2- 3 gün balık tüketmelisiniz.
- Eğer alerjiniz yoksa her sabah 1 adet yumurta yemek, mükemmel bir besin desteği olarak düşünülebilir. Yumurta çinko alımı için önemli bir kaynaktır. Yumurta ayrıca kaliteli bir protein ve demir kaynağı olması, folik asit içermesi, doymamış yağ oranının yüksek olması sayesinde kilo vermek ve sağlıklı beslenme konusunda çok önemli yapı taşıdır.
- Tam buğday, tam tahıl, tam çavdar ekmeği yeterli beslenme ve çinko alımını tamamlar. Sağlıklı bir insan her gün en az 5 dilim tam tahıl ekmeği yemelidir. Beyaz ekmek, light ekmek ve kepekli ekmekte çinko miktarı yetersiz ölçüdedir. Öğünlerde ekmek yerine bulgur pilavı, makarna, tüketilebilir.
Abartı, her zaman her yerde her durumda faydadan çok zarar getirir. Aşırı lif almak, kontrolsüz bir şekilde çok miktarda karışık bitki çayları kullanmak, aşırı ve kontrolsüz kalsiyum preparat olarak( hap olarak) almak çinkonun vücuda alımını engeller ve çinko yetersizliği oluşturur.