Güncelleme Tarihi:
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Pınarbaşı, havanın ısınmasıyla ortaya çıkan en büyük sorunun, zararlı güneş ışınları olduğunu anlattı. Güneş ışınlarının dik gelmesiyle Ultraviyole A (UVA), UVB ışınlarının deride hasar oluşturduğunu anlatan Uzm. Dr. Pınarbaşı, deri kanseri gelişiminde en önemli faktörün güneş ışınları olduğunu söyledi. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalan çocukların ileride cilt kanseri riskinin arttığını belirten Uzm. Dr. Ayşe Pınarbaşı, belli saatler arasında güneş altında kalmama uyarısında bulundu. Dr. Pınarbaşı, her cilt tipine göre güneş koruyucularının farklılık gösterdiğini, uzmana veya eczaneye danışarak uygun güneş kremi almanın cilt için çok önemli olduğunu söyledi.
Güneş ışığına alerjisi olan kişilerin yaz aylarında çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Pınarbaşı, Kronik güneş hasarı olan kişilerin bu konuda artık daha fazla dikkatli olmaları gerekiyor. Kadınların leke problemleri varsa, yaz dönemi leke tedavilerini bırakmak zorunda değiller. Leke mezoterapisi, dermal hyaluronik asit enjeksiyonları dokuyu nemli tuttuğu için güneşe karşı koruyucu etkileri vardır. Bu işlemleri yazın ara ara yaptırabilirler" dedi.
Roza (gül) hastalarının güneşe karşı çok hassas olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ayşe Pınarbaşı, bu kişilerin sadece güneşte değil sıcak ortamda da dikkat etmesinin önemini vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: Bu tür hastalara ’Hamama saunaya gitmeyeceksiniz’ diye öneride bulunuyoruz. Evlerinde genellikle klimalı ortamlarda oturmalarını tavsiye ediyoruz. Kendilerini hep koruyacaklar. Tabii bu kişilere önerdiğimiz koruyucular da farklı. Biraz daha yağsız, yüzü tıkamayacak. Çünkü onların akne atakları, sivilcelenmeleri de oluyor. Deri altı yağ bezleri çok çalıştığı için yağlı ürünler de kullanmamaları gerekiyor. Yaz kış dikkat edip koruyucu kullanacaklar" diye konuştu.
Genellikle eczanede satılan koruyucuları önerdiklerini anlatan Uzm. Dr. Pınarbaşı, özellikle bebeklerde kullanılacak ürünlerin içinde parfüm, kimyasal olmayan, mineral örtücü koruyucular içeren belli markaları önerdiğini söyledi. Hamileler için de özel koruyucu kremler olduğunu anlatan Uzm. Dr. Pınarbaşı, Güneş koruyucu alacaklar dermatoloji uzmanlarına, eczanelere danışabilir. Çünkü her cilt tipine göre farklı özel koruyucular olduğu için içeriklerine dikkat edilmesi gerekiyor. Herkeste her koruyucu kullanılamıyor. Mesela çinko içerikli bir krem tek başına güneşten koruyucu olabilir ama normal hayatta kullanımı uygun değil. Çünkü tüm yüzü bembeyaz kapatacağı için uygun değildir. Güneş kremi hem mineralli hem de ergonomik olmalı. Korunma özelliğinin yüksek olması gibi bütün bu özellikleri bir arada içeren ürünler var. Daha çok onları öneriyorum" dedi.
DHA