Güncelleme Tarihi:
C vitamini, provitamin A ve B vitamininin tüm türlerini içeren mangonun, beta karoten bakımından da zengin olduğunu söyleyen Diyetisyen Sevihan Akbulut, mangonun bilinmeyen faydalarını anlattı.
• Mango potasyum, lif ve kuvvetli bir antioksidan deposudur. Kandaki kolesterol miktarının, özellikle kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin düşmesini sağlar.
• A vitamini, karoten, C vitamini, flavanoidler gibi antioksidanlar ve potasyum içeriği açısından yüksek meyve ve sebzeler aynı zamanda kan basıncının azalmasında, hipertansiyonun önlenmesinde veya kontrolünde yardımcıdır.
• Araştırmalar içerdiği andioksidanlar sayesinde mangonun kolon, meme, lösemi ve prostat kanserlerine karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Mangonun kansere karşı olan aktivitesi incelendiğinde tümörlü hücrenin yaşam döngüsünde büyümeyi kestiği saptanmıştır.
• Mango, içindeki lif ve sindirime yardımcı enzimler sayesinde sindirimi hızlandırır.
• Bol miktarda C vitamini, A vitamini ve 25 farklı çeşit karoten içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir, çeşitli enfeksiyonların tedavisinde etkilidir.
• Mango diyabetin kontrolünde yardımcıdır. Yaprakları kandaki insülin seviyesinin normal düzeyde kalmasını sağlar. Aynı zamanda mango düşük bir glisemik indekse sahip olduğundan ılımlı miktarlarda tüketilirse kan şekerinizin aniden yükselmesine neden olmaz.
• Beta karoten cildin güzelleşmesini sağladığı cilt için dahili ve harici kullanılabilir. Mango ciltteki tıkanmış gözenekleri açar, sivilceleri ortadan kaldırır.
• İçeriğindeki A vitamini görme yeteneğini destekler, gece körlüğünü ve göz kuruluğunu önler.