Güncelleme Tarihi:
“İki yıllık evliyim ve bu illetten kurtulamıyorum. Hayatım kâbusa dönüştü. Artık kurtulmak istiyorum.”
“İki buçuk senelik evliyim ve hala yenemedim, çok canım yanıyor ve olmayacağını artık anladım, bana yardım edebilirseniz çok sevinirim.”
“Sekiz senedir yaşayamıyordum ancak, son on beş gündür bu sorundan kurtuldum. Sizin bu sorunu yenmek isteğinizdeki kararlılığınız çok önemli asla başaramam derdim ama şu an anlıyorum ki başaramayacağımız bir sorun değilmiş, teşekkürler.”
“Ben de vajinismus idim ama iki hafta önce hayatımı mahveden bu illeti yendim ki ben hiç başaramam derdim. Öncelikle lütfen kendinize güvenin ve lütfen azminizi yitirmeyin. Ben iki hafta önce yendim daha çok yeni. Şu an çok mutluyum ve tam anlamıyla bir cinsel yaşantım var. Lütfen hayallerinizi ve mutluluğunuzu ertelemeyin. Ben üç yıl çektim, çok şey kaybettim ama kaybettiklerimi geri kazanacağım. Vajinismus sizi yenmeden siz onu yenin...”
“Ben iki yıllık evliyim vajinismus olduğumu öğrendim, tedavi konusunda hiçbir fikrim yok. Yardımcı olursanız sevinirim”
“Bu sorun yüzünden eşim benden ayrı yatıyor, bu da beni daha çok üzüyor.”
“Ne zaman çocuk yapacaksınız? Sorusunu duydukça üzüntüm on kat daha artıyor.”
“Lütfen nasıl yenebileceğimi anlatabilir misiniz. Çok zor durumdayım?”
“İki yıllık evliyim, bu illet bende de var. Çok zor ama çaresiz değil biliyorum. Yurt dışında yaşıyorum, doktora gittim ama bana vajenin normal, psikolojik seninki dedi. Bunu biliyorum ama, nasıl yeneceğim ne olur bana yardım edin.”
“Üç yıllık evliyim, bu illetten kurtulmak istiyorum lütfen bana yardım edin.”
“Bir haftalık evliyim ama eşimle daha ilişkiye giremedik. Zorla bir kısmı ancak… Aşırı derecede ağrı oldu. Eşim bu konuda çok anlayışlı davranıyor ama, kendimi çok mutsuz hissediyorum”
“Biz on yıllık evliyiz ve nihayet altı ay önce çözdük... İnşallah bu sıkıntıyı çeken herkes kurtulur, insanın her şeyini çok etkiliyor.”
“Birinci evliliğimi bu yüzden dokuzuncu yılda bitirmek zorunda kaldım. İkinci evliliğim de yine aynı sorunu yaşayınca tedavisinin olduğunu öğrenip tedavi olarak kurtuldum. İlk evliliğimi boşu boşuna bitirmişim.”
Yukarıdaki mesajlarda yer alan ifadelerin ne kadar çaresizce, ne kadar dramatik olduğu göz önünde bulundurulursa sorun ne kadar da büyük bir sorun olduğu anlaşılmaktadır. Evlilikleri mahveden, çiftleri oldukça üzen ve ilişkileri yıpratan, çocuk sahibi olmayı engelleyen, hatta boşanmalara kadar giden bu rahatsızlık yok edilebilmektedir.
Kasların istem dışı kasılarak ilişkinin acılı olması ya da birleşmenin gerçekleşememesidir.
Vajina girişini çevreleyen kas grubu "Pubik Kaslar" olarak adlandırılır, bunlar düz kas grubudur ve refleks olarak çalışırlar. Kasılma istem dışıdır ve asla kadının kendi kontrolünde değildir. Bu nedenle bazı kocaların eşlerini suçlamalarının da bir anlamı yoktur.
Eğer kişi kasların kasılmasından ötürü acısız birleşme yaşayamıyorsa bu durum vajinismus olarak nitelendirilir.
Vajinismus, ilk ilişki girişimi sırasında, jinekolojik muayene sırasında ya da tampon kullanma girişimi sırasında ortaya çıkabilmektedir. Pubik kaslar kasılarak vajinanın açılmasını engeller ve birleşmenin gerçekleşmesine engel olurlar. Kasılma oluşursa birleşme ya imkansız hale gelir ya da şiddetli acı oluşur. Genellikle vajinal bölgeye müdahale sona erdiğinde kaslar rahatlar ve normale döner.
Bilinç dışı kasılma meydana gelir
Pubik kasların kasılması kişinin isteği dışında gerçekleşmektedir, kişi her ne kadar uyanık da olsa durum bilinç dışı meydana gelir.
Bu kasılmalar aslında vücudun kendini korumaya yönelik bir savunmasıdır.
Vajinismusun tedavi edileceğini bilmemek çiftlerin hayal kırıklıkları yaşamalarına neden olur ve her iki tarafı da psikolojik ve fiziksel olarak yıpratır.
Vajinismus olan çoğu kadın ilişkiye girememekten ötürü yoğun utanç duygusu hisseder ve sıkıntılarını paylaşmak istemezler. Durumu başkalarına anlatmak onları rahatsız edebilmektedir. Bu nedenle birçok bilinmeyen vajinismus kadını vardır.
Vajinismus tedavi edilebilir
Vajinismus yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır ve kadından kadına farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı kadınlar jinekolojik muayeneyi tamamlayabilmekte ya da tampon kullanabilmekte iken, cinsel ilişkiyi tamamlayamamaktadır. Bazı kadınlarda ise ilişki gerçekleşmekte fakat aşırı miktarda acı oluşmaktadır. Diğer bir grupta ise hiçbir vajinal müdahale gerçekleşememektedir.
Vajinismusun nedenleri tamamıyla psikolojiktir. Nedeni ne olursa olsun eğer çiftler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Önemli olan tedaviyi istemek ve bunun için terapi merkezlerine baş vurmaktır.
“Birleşme sağlanıyor ancak hareket etmek canımı acıtıyor ve durmak zorunda kalıyoruz.”;
“Çabalamama rağmen hiç kimseyle tam olarak birleşme gerçekleşmedi.”;
“Bugüne kadar hiç acısız birleşme gerçekleştirmedim”;
“İlişkiye girmeye teşebbüs ettikten sonra yanıcı tarzda bir acı hissediyorum.”;
“Partnerim denediğinde duvara çarpmış gibi oluyor.”;
“İlişkiyi tamamlayamıyorum.”;
“Kolay olmamasına rağmen tam birleşme sağlanması için zorluyoruz.”;
“Gerçekten istesem bile sıkıyor gibi görünüyorum.”;
“Birçok defa denemiş olmama rağmen hala bakireyim.”;
“Tampon kullanamıyorum çünkü tamponu vajina içine yerleştirmek çok zor.”;
“Bugüne kadar jinekolojik muayeneyi tamamlayamadım”;
Vajinismus tedavi sürecine girecek birimin öncelikle bu konuda deneyim ve tecrübe birikiminin olması önerilir. Çünkü bu hastalar zaten sorunu genellikle kronik ve tedavi olma imkanının olmadığı varsayımını geliştirmiş kişilerdir.
Vajinismus tedavisinde başarı sağlanamaması eşlerin güveninin kırılmasına ve isteklerinin ortadan kalkmasına neden olabilir ve cinsel yaşamının evlilik içi sonlanmasına, cinselliğin reddine götürebilir.
Hastanın detaylı olarak psikolojik özgeçmişi değerlendirilerek sorunun çözümü aşamasında neler yapılacağına dair bilgi verilir. Tamamen hasta ile açık ve samimi bir uyum ortamının oluşturulması olumlu bir gelişme olacaktır.
Terapiye eşlerin tam katılımı ve karşılıklı anlayış içerisinde olmaları iyileşme sürecini kısaltacaktır.
İlk olarak bayan terapist tercih ediliyor olsa da erkek terapistle de çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Erkek terapist, bayan danışan için farklı bakış açıları geliştirebilecektir.
Büyük ihtimalle bu problemin olabileceğini bu problemin içine düştükten sonra duydunuz ve neden böyle bir durumun sizin başınıza geldiğini bir türlü anlayamıyorsunuz. Belki de eşinizi çok seviyor ve onu her ne kadar anlamaya çalışıyor olsanız da halen bir takım içsel gerilimlerden kendinizi geri alamıyorsunuz. Belki durumu kabul ettiniz, ama "keşke böyle olmasaydı" diyorsunuz. Ya da sorununuzu inkâr edip kendinizi -yoğun iş hayatınız gibi- başka konular ile avutma peşine gidiyorsunuz.
Öncelikle bunun eşinizin hatası olmadığını kesinlikle anlamalısınız. Bu yalnızca onun değil bir çift olarak her ikinizin de problemidir.
Kaslarında hissettiği spazmlar penetrasyonu imkansız kılmakta ve her türlü deneyim eşinizde acıya sebep olmaktadır. Bu spazmlar istem dışı olmakta ve bilinçli yönlendirme yoktur. Bunun oluşmasına eşiniz sebep olmamaktadır. Bu konuda onu anlayışla karşılamalısınız.
Bu durumun üstesinden gelmede sizin sabrınızın, anlayışınızın ve işbirliğinizin önemi çok büyüktür.
Eğer ilk bir iki haftada birleşme gerçekleştirilemiyorsa artık profesyonel bir destek almak için harekete geçme zamanınız geldi demektir. Zamana bıraktıkça sorun daha da büyüyecek ve içinden çıkılması zor bir hale gelecektir. Özellikle bazı erkekler eşinin bu husustaki kaygısını yenmek için çözümü zorla yapmakta görmektedir. Ancak, bu yol sorunu çözmek yerine daha da büyütmektedir.
Psikolojik sorunlar olduğunda mutlaka psikolojik yardım alınmalıdır. Ancak, alınacak yardımın doğru yerlerden alınması çok çok önemlidir. Son yıllarda psikolojiye ilginin artmasıyla psikoloji eğitimi almamış olan birçok kişi psikolojik yardım hizmeti sunmaya kalkışmıştır. Psikolojik yardım çok hassas bir hizmettir, en küçük bir hata bireyin ruh sağlığına zarar verebilir ve mutlaka uzmanlık gerektirir. Psikoloji dışında lisans eğitimleri alıp da bir kaç günlük seminerler sonucu psikolojik yardım hizmeti sunmaya kalkışan şarlatanlar bulunmaktadır. Halkın bu tür suistimallerden korunması için yardım alacakları kişilere mutlaka üniversite lisans, yüksek lisans ve varsa doktora diplomalarını sormalılar ve bu diplomaların psikoloji alanında alınıp alınmadığına dikkat etmeleri gerekmektedir.