Güncelleme Tarihi:
Chia, Aztek ve Mayaların dayanıklılık sırrı, enerji ve kuvvetli yapılarının kaynağı olarak biliniyor. Gluten içermemesi, yüksek lif içeriği, kaliteli protein ve aminoasit kaynağı olması chia tohumunu 2015 yılının en çok tercih edilenleri listesinde ilk sıraya taşıyor. En çok aranılan tahıllar listesinde yer alan Chia tohumu, salatalar, pudingler, yumurtalı yiyecekler gibi pek çok farklı yemek çeşidinde tüketilebiliyor.
Kolay bir protein kaynağı olan bu tohumlar bitkisel Omega 3 kaynağı, lif, mineral ve vitamin deposu. İçerdiği besin kalitesiyle tansiyonu ve kan şekerini düşürücü etkisi olan bu tohumlar şeker hastaları için de ideal bir besin kaynağı. Ayrıca kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi olduğu biliniyor.
Mineral olarak çok zengin olan chia tohumu, günlük kalsiyum ihtiyacının %18 ini, fosfor ihtiyacının %35 ini, magnezyum ihtiyacının %24 ünü, manganez ihtiyacının %50 sini karşılıyor. Tüm bu mineraller sağlıklı bir kemik yapısı için gerekli.
Aynı zamanda yenildiği zaman midede şişen chia tohumu, tokluk hissine neden olduğu için kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir besin türü. Glutensiz olduğundan çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
Chia puding yapımı: Sıvının (su,süt, badem sütü) içinde bırakıldığında şişen jel kıvamına gelen tohumlar ile puding yapabilirsiniz. Bunun için bire dört oranında chia tohumu ve içine 20 dakika boyunca bırakacağınız suya ihtiyacınız olacak. 20 dakika sonra jel kıvamına gelmiş chia tohumundan istediğiniz kadar ölçüyü alıp bir miktar süt veya badem sütüyle karıştırın. Tatlandırmak için bal ekleyin. Buzdolabında biraz bekletin. Tüketmeden önce üzerine dilediğiniz meyveleri ekleyebilirsiniz.