Cash flow ne demek ve anlamı nedir?

Güncelleme Tarihi:

Cash flow ne demek ve anlamı nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2022 16:39

Cash flow, nakit paranın kazanılması ve bu paranın harcanması şeklinde çevrilen İngilizce bir deyimdir. Finansal konularda kullanılan bu kelimenin, yanına sözcükler eklendiğinde anlam değiştirdiği görülür. Peki, Cash Flow ne demek ve ne anlama gelir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Nakit akımı olarak da karşımıza çıkan cash flow kelimesi finansal hareketleri daha iyi aktarmak için sıklıkla kullanılır.

Cash Flow Ne Demek ve Ne Anlama Gelir?

Cash flow kelimesinin Türkçe karşılığına bakıldığı zaman birden fazla anlamı olduğu görülür. Bunlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Nakit akışı

Nakit girişi

Nakit hareketi

İktisat alanında kullanılan bir deyim.

Nakit akımı

Para akışı

Nakit para giriş ve çıkış hareketleri

İşletmede belirli bir zaman aralığında gerçekleşen nakit para giriş ve çıkışları

Kelimelerin anlamlarına tek tek bakarak da Cash Flow deyiminin karşılığını bulmak mümkündür.

Cash: Nakit para, paraya çevirmek. İktisat, bilgisayar ve ekonomi alanlarında da kullanılır. Bir mal alımında parasının ödenmesi durumu. Nakit bozdurmak. Tahsil etmek, peşin para, nakit, mangır anlamalarını taşımaktadır.
Flow: Akıcı olmak, basmak, akıntı. Akıcı özelliğine sahip olan erken ya da özdeğin yer değiştirme durumu. Akış işi, Akıp gitmek. Taşmak, akıntı yapmak, Met halinde olmak anlamlarını taşımaktadır.
Cash Flow kelimesinin ardına eklenen yeni sözcükler ile cümle anlamı da değişmektedir. Bu anlamda birkaç örnek cümle verilebilir.
Cash Flow From current activity: Söz konusu işletmedeki normal faaliyet periyodu sırasında nakit para hareketlerini detaylı olarak aktaran nakit akışı raporu ve ya bir parçası.
Cash Flow from investment activity: Söz konusu şirketin yatırım çerçevesindeki nakit para hareketlerinin detaylarını aktaran nakit akışı raporu ve ya bir parçası.
Cash Flow from financing activity: Söz konusu firmanın finansal faaliyetleri sırasında yapılan nakit hareketlerinin detaylarını aktaran nakit akışı raporu ve ya bir parçası.
Cash Flow rate: Nakit paranın dolaşım hızı veya akım oranı. Net dönem karı ve yıpranma toplamı üzerinden nakit çıkışı gerektirmeden toplam giderlerin çıkarılması ve uzun vadeli borçlarla kısa vadeli borçlar arasındaki farkın bulunarak bölünmesi durumu. Bu işlemler ile hesaplanan ve firmanın nakit rezervlerinin kaynakları karşılama statüsünü gösteren oran.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!