Güncelleme Tarihi:
Ramazan'ı daha rahat ve sağlıklı geçirmenin formülünü veren Prof. Dr. Karatay, 'Salatalarınıza taze turp ekleyin. Susuzluk çekmeyin' dedi
Sıcak ve uzun yaz günlerinde oruç tutmanın kişileri az da olsa zorlayabileceğini belirten İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, iftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirterek, oruç tutacaklara önerilerde bulundu:
Prof. Dr. Canan Karatay, kristal kaya tuzuyla evde hazırlanan ayranın da faydalı bir içecek olduğunu vurgulayarak, "Tuz mağaralarından elde edilmiş doğal kaya tuzu 84 minerali ile halsizlik sorununun önüne geçer" değerlendirmesinde bulundu.
Sahura kalkmadan oruç tutmanın sakıncalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karatay, bu durumun, karaciğer ve pankreası yorup yağlandırdığı için sağlığa zararlı olduğunu belirtti. Sahurun kahvaltı gibi olduğunu anlatan Karatay, şöyle devam etti: "Kahvaltı 24 saat içinde en önemli öğündür. Son derece kuvvetli, sağlıklı doyurucu olmalıdır. Mutlaka sağlıklı ve güçlü protein, sağlıklı yağ ve karbonhidratlar doyuncaya kadar yenmelidir."
Prof. Dr. Karatay, sahurda tereyağında pişirilmiş 2 yumurta, 1 avuç içi kadar beyaz peynir, 1 çay bardağı kadar ceviz içi, 10-15 zeytin ya da bir avuç içi kadar ramazan pidesinin içine tereyağı, peynir, domates, salatalık eklenerek yenilebileceğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir Türk kahvesi fincanı taze sıkılmış meyve suyu, karbonhidrat ve günlük C vitamini kaynağı olarak yeterli olacaktır. Fazlasına gerek yoktur. Ayrıca tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir. Susamaya neden olurlar."
Prof. Dr. Canan Karatay, “İftarda neler yiyelim?” sorusuna ise şöyle cevap verdi: "
Oruç sulu çorbayla açılabilir. Sonrasında sulu ve etli tencere yemeğiyle devam edilebilir. Yemeklerin bol köy tereyağıyla pişirilmesi gün boyu yeterli enerjiyi de sağlayacak, ayrıca her türlü tencere yemeğimize unutulmaz lezzet katacaktır. Cacık, bol sızma zeytinyağı, kristal kaya tuzu ve naneyle hazırlanabilir. 1 kase yoğurt, yemeğin yanında nane eklenerek tüketilebilir. Ayrıca salatalara eklenen taze turp da susuzluğumuzu alır."