Güncelleme Tarihi:
“Çocuk da yaparım kariyer de!” sloganı reklamlardaki kadar pembe değil ne yazık ki. Çalışan kadınların hamileliği kadar doğum sonrası dönemi de diğerlerine oranla daha yoğun geçiyor. Beslenmesine bile daha fazla dikkat etmek zorunda. İşte çalışan ve emziren annenin beslenmesine dair altın değerinde bilgiler.
Yoğun iş temposu ve zamansızlık gibi nedenlerle birçok iş kadını, doğum sonrası belli bir süreden sonra emzirmeye ara veriyor ya da tamamen bırakıyor. Bu durumun bebeğin sağlığı açısından çok sakıncalı olduğunu vurgulayan Diyetisyen Gülhan Koca, annenin emzirmeye devam edebilmesi için şu önerileri sunuyor:
• Emzirme saatlerine göre, işverenden esnek çalışma saatleri talep edebilirsiniz.
• Evinizi evinize yakın bir yere taşıyabilirsiniz ya da bebeğiniz iş yerine getirebilecek birinin yardımıyla emzirmeye devam edebilirsiniz.
• Sütünüzü sağarak hem sütünüzün kesilmesi önleyebilir hem de uzaktayken bir başka kişinin, bebeğinizi anne sütüyle beslemesini sağlayabilirsiniz.
Sütün Kalitesini Artıran Besinler
Peki, bu kadar yoğunluk içerisinde annenin beslenmesindeki en önemli ve en zararlı besinler neler? Diyetisyen Candan Güzel, yeni anneler için uyulması gereken kuralları şöyle sıralıyor:
• Bol su tüketin: Normal bir yetişkinin günlük alması gereken su miktarı 2 litredir. Ancak emziklilik döneminde su ihtiyacı artar ve süt salınımı için günde 3 litre su tüketilmelidir.
• Süt ve süt ürünleri tüketiminizi artırın: Günde 5 porsiyona yakın süt ve sütü ürünlerinden tüketmek gereklidir.
• Limonata tüketin: Evde hijyenik şekilde hazırlanan limonata ile hem alınan enerji miktarı hem de sıvı miktarı artırılmalıdır.
• Ceviz, fındık ve badem tüketin: Günde 2 adet ceviz, 1 avuç fındık veya 5-6 adet badem tüketmek sütün kalitesini etkileyecek olan omega-3 alımını artırır bebeğin gelişimine yardımcı olur.
• Sebzeye ağırlık verin: Günde 2 porsiyon sebze yemeği ve bol salata tüketmeye özen göstermeli.
Sütün Kalitesini Azaltan Besinler
• Stres: Annenin bebeği için yeterli derecede süt salgılayamayacağı düşüncesi, iş yerindeki stres, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk sütün kalitesini ve miktarını düşürür.
• Gaz yapıcı besinler: Özellikle kurubaklagilleri sık tüketmek sütü etkileyerek bebeğin gaz problemi yaşamasına neden olur. Beslenmeye dikkat edilmesine rağmen bebeğin gaz problemi varsa rezene, papatya ve zencefil çayları faydalı olabilir.
• Hazır gıdalar: Bu gıdaların içerdiği koruyucu katkı maddeleri anne sütüne geçebilir. Bu yüzden hazır çorbalar, salam, sucuk, sosis, hazır meyve sularından uzak durmak gerekir.
• Hijyen kurallarının ihlali: Özellikle sebze ve meyvelerin iyice yıkayarak üzerlerindeki muhtemel tarım ilaçlarından arındırılması gerekir. Tarım ilaçlarının meyvelerin kabuklarında birikmesi ihtimaline karşın elma, armut ve ayva gibi kabuklu meyveler soyularak tüketilmelidir.
İş Yeri Atıştırmalıkları
İş yerinde düzenli saatlerde yemek yeme fırsatı bulamayanların bol yeşillik, peynir veya tavuk içeren lezzetli sandviçleri tercih etmesini tavsiye eden Güzel, iş yerinde muhakkak ara öğünler yapılması gerektiğini de ekliyor. “Günde toplam 4 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. 1 adet portakal, 2 adet büyük boy mandalina ve 1 küçük boy elma ideal bir orandır. İş gereği meyve tüketilecek bir zaman yoksa kuru meyveler kurtarıcı olacaktır. Kuru meyvelerin atıştırılması da kolaydır.”
Anne olsun olmasın hepimizin çalışırken masasından eksik olmayan içecekler de süt kalitesini etkilediğinden, Güzel şu uyarılarda bulunuyor: “Çayı yemeklerle beraber tüketmek anemiye sebep olabilir. Bu durum üretilen sütün kalitesini olumsuz etkiler. Diğer yandan kahvenin içerdiği kafein de anne sütü yoluyla bebeğe geçmekte ve bebekte uyku düzensizliği gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu içecekler yerine ayran, taze sıkılmış meyve suları ve bitki çayları tercih edilmelidir.”
Hazırlayan: Hanife Yaşar