Güncelleme Tarihi:
Emziren annelere işe başlarken öneriler:
Her şeyden önce iş yerinde sıvı tüketimine ve gün içinde alınan gıdalara dikkat edilmelidir. Günlük sıvı tüketimi 3 litrenin altında kalmamalıdır. Ara öğünler asla atlanmamalı; kuru kayısı, ceviz gibi arada atıştırılacak ve kan şekerinizi dengede tutacak yiyecekler saklama poşetlerinde işyerinize götürülebilir.
• Çalışan bir annenin öncelikle bir süt sağma makinesi alınması gerekir.
• Eğer annenin sütü çoksa, işe başlamadan önce günde en az bir kez süt sağılarak, ufak bir depo oluşturmalıdır.
• İş yerinde süt sağmak için uygun bir ortam sağlanmalıdır. Bu konu için gerekli izinler alınmalıdır.
• 3–4 saatte bir sağılan süt, buzdolabında saklamalı, eve götürülürken buz kalıpları arasında, özel soğutuculu bir çantada taşınmalıdır.
• Elde edilen sütler, saklama poşetleri içinde buzdolabında 24 saat, iki kapılı buzdolabının buzluğunda 3 ay, derin dondurucuda 6 ay saklanabilir. Süt saklama poşeti içinde bulunan sütler, bebeğe verilmeden önce ılık su dolu bir kap içerisinde ısıtılabilir.
• Isıtılan süt kaşıkla, bu amaçla üretilen küçük plastik kadehlerle bebeğe verilmelidir. Bebek sütü bu şekilde almıyorsa, biberon da kullanılabilir.
• Yakınlık hissi için anneler, bebeğin resmi veya ona ait bir giysisini iş yerine götürülebilir.
• Anneler, evden çıkarken ve işten döner dönmez bebeğini emzirmelidir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hilda Çerçi Özkan