C vitamini strese karşı koruyor

Güncelleme Tarihi:

C vitamini strese karşı koruyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2014 00:00

Depresyon ile savaşırken neleri tüketmeli, nelerden kaçınmalıyız?

Haberin Devamı

Depresyonla mücadelede ilk akla gelen ilaçlar olsa da doğal yollarla bu sorunun üstesinden gelmek mümkün. Uzman Diyetisyen Zühal Aynacı Bayel, özellikle mevsim geçişlerinde stres, anksiyete gibi sorunların yaşandığını belirtti. C vitaminin strese karşı koruma sağladığının özellikle altını çizen Bayel, depresyonla savaşırken nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.

Günümüzde sağlık; insanın fiziksel, sosyal, duygusal durumu gibi yaşamının bütün boyutlarıyla ilgili bir kavram olarak düşünülmekte. Bu anlamda sağlık, depresyondan uzak ve yüksek yaşam kalitesini içerir. Bunun için de enerjiye gereksinim vardır.

Beslenme, sağlığın temelidir. Yemek işlemi zorla yapılan veya yaptırılan bir işlem değil, insanların hoşlandığı bir olgudur. Bu açıdan yemek yemek, ruhsal doyum da sağlar. Bazı kişilerin canları sıkıldığı zamanlarda gereksiz olarak devamlı yemek yemesi bunun başka bir açıdan kanıtıdır. Genelde aşırı besin alımı ve fiziksel hareketin azlığı, şişmanlığa ve depresyona yol açar. Şişmanlık, diyabet, hipertansiyon ve damar sertliği gibi hastalıkların oluşumunda beslenme önemli bir risk etmenidir.

Mevsim geçişlerinde yaşanan strese dikkat!

Sağlığın kalitesi ve sürekliliği, ilk planda nasıl beslendiğimizle yakından ilişkili olup mevsim dönümlerinde yaşayacağımız stres, anksiyete, verimsizlik, halsizlik, yorgunluk ve yeni hava koşullarına uyum açısından son derece önem arz eder. Özellikle bahar dönemlerinde sıklığının arttığı bilinen kalp krizleri ve buna bağlı sorunların bertarafı için sağlıklı beslenme tedbirlerinin geciktirilmeden alınması ciddi önem taşır.

Bahar depresyonu ile savaşmak için nasıl beslenmeli?

Rafine şekere dikkat: Rafine şeker tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Kan şekerini dengeleyici kompleks karbonhidrat kaynaklarının (kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri vb.) tüketiminin artırılması gerekir.

B vitamini yönünden zengin besinler tüketin: Sinir sisteminin çalışmasında etkin B vitaminleri, magnezyum ve biotinden zengin besinler (tam tahıl ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar vb.) yenmelidir.

Bol bol C vitamini tüketin: C vitamini, mevsim dönümlerinde organizmada oluşabilecek strese karşı koruma sağlar. Genel sağlık açısından pek çok antioksidan barındıran sebze ve meyvelerde C vitamini bağışıklık sistemini de destekler.

Abur cubur yenmemeli: Bahar depresyonu ile savaşmada; şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi tüketilmemelidir. Bunların yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tercih edilmesi gerekir. 

Kafein tüketimine dikkat: Günlük kafein tüketimi en fazla 2 fincan kahve ile sınırlandırılmalıdır. 

İçtiğiniz su miktarını artırın: Mevsim dönümünde strese bağlı vücutta oluşan toksinlerin atılmasını kolaylaştırmak amacıyla günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!