Güncelleme Tarihi:
Vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyümede, gelişmede vitamin ve mineraller önemli rol oynar. Gebelikte annenin besinlerle aldığı vitaminler hem annenin hem bebeğin ihtiyacını karşılamada yetersiz kalabilir. Aslında çoğu zaman dengeli ve düzenli beslenen bir anne adayı (içeriğinde sebze, meyve, yağsız kırmızı et, beyaz et, kümes hayvanları ve balık, süt ve süt ürünleri, bakliyat ve tam tahıllı ekmek bulunan sağlıklı diyetlerle beslendiğinde) ihtiyacı olan vitaminleri alabilir.
Vitaminler hiçbir zaman sağlıklı besinlerin yerini alamaz ancak yetersiz beslenenler, vejeteryan olanlar, barsaklarında emilim problemi olan bazı hastalar veya çoğul gebelik gibi durumlarda vitamin takviyesi gerekebilir.
Gebelik döneminde bir kadın günlük olarak 80-85 mg civarında C vitamini almalıdır. C vitaminin en iyi alınabildiği besinler şöyle sıralanabilir: Narenciye ya da turunçgiller, biber, bezelye, kivi, çilek, üzüm, muz, elma, patates, brokoli, havuç ve domates de C vitamininden zengindir. Örneğin 1 kase çilekte 94 mg C, 1 bardak portakal suyunda 82 mg, 1 adet kivide 74 mg, 1 orta boy kırmızı biberde 57 mg C vitamini bulunur.
Tavsiye edilenden çok fazla C vitamini alındığında ishal ve midede kramplar görülebilir.
Jinekolog Op. Dr.
Pınar Tokatlıoğlu