Burun tıkanıklığının tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Burun tıkanıklığının tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 15:00

Deviasyondan burun etine kadar tüm sorunların çözümleri...

Haberin Devamı

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Emre İlhan, burun tıkanıklığına yol açan problemleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Burun kemiğinde kayma veya eğrilme (Deviasyon)

Sıklıkla karşılaşılan burun tıkanıklığı nedenlerinden biri de burun içi kemiğinde kayma veya eğrilme olmasın sonucunda nefes yolunun tıkamasıdır. Burun direği olarak da adlandırılan ve tıp dilinde septum adı verilen bu yapının düzgün olması sağlıklı nefes almanın ilk şartıdır.

Burun kemiği kayması veya eğrilme olmasının tıptaki adı Septum deviasyonudur. Septum deviasyonunun tedavisi ameliyattır. Septoplasti denilen ameliyatla septumun eğri kısımları çıkarılır, düzeltilir ve septum orat hatta getirilerek her iki burun pasajının açık olması sağlanır.

Ameliyat genel ve lokal anestezi ile yapılabilir, bu hastanın ve doktorun seçimine bağlıdır.Ameliyat ortalama 30dk-45dk arası sürer .Ameliyatta hastanın burun içine yeni geliştirilmiş sünger yada silikon tamponlar koyulur. Yeni geliştirilen bu tamponlar sayesinde hastaları en çekindikleri tamponun çekilmesi ağrısız ve oldukça kolay olmaktadır.

Haberin Devamı

Ameliyattan iki gün sonra hastanın burnundan tamponlar alınır. Ve hasta günlük aktivitelerine devam edebilir. Ameliyat öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken durumları lütfen doktorunuza danışınız.

Burun eti (konka) büyümesi

Burun eti büyümesi burun tıkanıklıklarının çok önemli ve sık karşılaşılan bir sebebidir. Burun içinde alt orta ve üst burun etleri olmak üzere üç adettir. Alt burun etlerinin büyümesinde burun tıkanıklığı gelişirken orta burun etlerinin büyümesinde sık tekrarlayan sinüzit atakları ve kronik sinüzite yatkınlık gelişir. Bu nedenle burun eti büyümelerinde gerekli ilaç tedavilerine rağmen iyileşme sağlanamadığında cerrahi tedaviye başvurulmalıdır.

Burun eti büyümesinin nedenleri:

*Alerjik burun eti büyümesi
*Burun kemiğindeki kaymaya bağlı burun eti büyümesi
*Burun etlerindeki yapısal bozukluklar

Burun etlerine uygulanması gereken cerrahi; tahrip edici ve burun etinin tamamına yönelik değil koruyucu (burun etini saran mukoza adı verilen kılıfı koruyarak) ve kısmi olmalıdır. Bunun nedeni burun eti ve burun etini saran kılıfın burun işlevinde önemli yeri olmasıdır.

Haberin Devamı

Uygulanan ilaç tedavilerine rağmen iyileşme olmadığı durumlarla cerrahi müdahale gereklidir. Ameliyatlar tam teşekküllü hastanelerde endoskopik yöntemle en son teknikler kullanılarak uygulanmaktadır. Burun eti ameliyatı diğer burun ameliyatları ile birlikte de uygulanabilmektedir. Ayrıca merkezimizde son teknoloji ürünü olan radyofrekansla burun eti küçültülmesi uygulanmaktadır. Bu yöntemle muayenehane şartlarında veya diğer bir burun ameliyatıyla (özellikle estetik burun cerrahisiyle birlikte) aynı anda burun etleri küçültülebilmektedir. Bu uygulama sonrasında hastalarda ciddi derecede ağrı tespit edilmemiş olup ağrı kesiciler yeterli olmaktadır.

Haberin Devamı

Burun yan duvarı zayıflığı (Nazal valv darlığı)

Burnun yan duvarlarında yeterli destek olmaması durumunda hasta nefes alma sırasında burun kanatlarının içeriye çökmesi nedeniyle burundan nefes alamaz. Bu durum doğuştan ve gelişimsel olabileceği gibi geçirilmiş bir ameliyat sonrası da ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalar tipik olarak her iki işaret parmağı burun ile yanağın birleştiği yerlere konularak kulaklara doğru hafif açma hareketi yapıldığında çok rahat nefes almaya başlarlar. Buna Cottle manevrası diyoruz ve valv darlıklarının tanısında kullanıyoruz.

Nazal valv darlığının tedavisi de ameliyatla olmakta ve burun yan duvarlarının yine burun içinden alınan kıkırdakların uygun yerlere uygun açılar ile yerleştirilmesi ile yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Bu ameliyat septum deviasyonu, burun eti küçültülmesi ve estetik burun cerrahisi ile birlikte aynı anada uygulanabilmektedir. Tek başına yapıldığında burun üstüne 3-5 gün boyunca bant takılmaktadır. Burun içinde ise duruma göre değişmekle birlikte 1-2 gün küçük tamponlar konmaktadır.

Haberin Devamı

Yaygın burun içi polipleri

Bu hastalık genellikle alerji astım ve aspirin duyarlılığı ile birlikte gözlemlenen, burun içinde bilinmeyen bir nedenle üzüm taneciklerine benzeyen içi jel dolu etlerin oluşmasıdır. Bunlar burun tıkanıklığının yanında aynı zamanda sinüzite de neden olmaktadır. Bu durumun tedavisi çok büyük ve yaygın olgularda endoskopik olarak cerrahi uygulanması ve sonrasında sistemik(ağızdan) steroid ve topikal (spray) steroid tedavisidir.

Çok yaygın olmayan vakalarda yalnızca sprey tedavisi yeterli olabilmektedir. Ameliyat olan olgularda tekrarlayabileceği bilinmelidir. Ameliyat planlanan hastalara ameliyattan önce medikal tedavinin bir süre için uygulanmasının ameliyatın şansını arttırdığı söylenmektedir. Eğer burun tıkanıklığı probleminiz varsa mutlaka bir KBB uzmanına başvurunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!