Güncelleme Tarihi:
Burun tıkanıklığının pek çok nedeni vardır. Bu nedenleri günümüzde hemen her zaman rutin endoskopik muayenede belirliyoruz. Muayene için kullandığımız ince endoskoplar hastaya herhangi bir sıkıntı vermeden, tüm burun boşluğunu, geniz bölgesini, sinüs kanallarının açıldığı bölgeleri büyütülmüş ve aydınlık olarak görmemizi sağlıyor.
Burun tıkanıklığını başarıyla tedavi edebilmek için önce tüm anatomik bozuklukları ve işlevsel sorunları eksiksiz teşhis etmek gerekir. Burun tıkanıklığına yol açan bazı hastalıklar çeşitli ilaç ve burun spreyleriyle tedavi edilebiliyor. Ancak tedaviye yanıt vermeyen veya ciddi bozukluklar ise ameliyat gerektirebiliyor.
Bazı hastalar ya da tanıdıkları, çeşitli tedaviler görmüş ve hatta ameliyat olmuş olmalarına rağmen, burun tıkanıklıklarının tekrar ettiğinden yakınırlar. Oysa doğru teşhise dayanan doğru tedavi yöntemi ile burun tıkanıklığının tekrarlaması olasılığı yok denecek kadar düşüktür.
Geniz akıntısı olan hastalara, boğazda balgam, boğaz temizleme isteği, gıcık öksürüğü, tükürme ihtiyacı ve benzeri belirtiler oldukça tanıdık gelir. Beraberinde burun tıkanıklığı, uzun süren inatçı gribal durumlar, bronşit atakları ve zaman zaman baş-yüz ağrısı gibi durumlar da varsa, geniz akıntısının sinüzit hastalığına bağlı olma olasılığı yüksektir. Ancak bazen ilgisiz gibi görünen bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçlar da geniz akıntısına yol açabiliyor. Bu gibi olasılıklara hekimin aşina olması gerekir. Hekimin geniz akıntısı hastasını çok detaylı dinlemesi, sorgulaması ve muayene etmesi gerekir.
Geniz akıntısı, geniz bölgesinin yakın komşuluğu nedeniyle çoğu kez burun kaynaklıdır. Geniz akıntısına yol açabilecek çok sayıda burun içi anatomik bozukluk ve işlevsel hastalık vardır. Sinüzit, alerjik nezle ve burun eti şişmesi bu hastalıklar arasındadır.
Bazen de öncesinde geniz akıntısı olmadığı halde, geçirdiği bir burun-sinüs ameliyatından sonra geniz akıntısı başlayan azımsanmayacak sayıda hasta da mevcuttur. Oysa burun ve sinüs boşluklarının fizyolojisine uyumlu, doğal salgı akım yollarını koruyarak yapılan hassas operasyonlar sayesinde bu durum çoğu kez gerçekleşmez.
Geniz akıntısına yol açan burun ve sinüslerle ilgili hastalıkların ve değişikliklerin hemen hepsini rutin endoskopik muayenemizle kolaylıkla görerek teşhis edebiliyoruz. Bazen de çeşitli test ve görüntüleme yöntemlerine de başvurmak gerekebilir.
Geniz akıntısı, eğer nedeni doğru belirlenirse ve doğru yöntemler kullanılırsa çoğu kez tedavi edilebilen bir durumdur. Tedavinin başarısında bunlara ek olarak, hastanın tedaviye uyumu ve düzenli olarak takip edilmesi de son derece önemlidir.
Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Atilla Şengör