Güncelleme Tarihi:
11 Ekim, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınan kararla 2012 yılında “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak belirlendi. Kız çocuklarına karşı ayrımcılığın, cinsiyetçi yaklaşımın önlenmesi ve insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla çalışmalar yürütülüyor.
Dünya genelinde BM ve UNICEF verilerine göre 130 milyondan fazla kız çocuğu okula gidemezken, fakirlik, sağlık ve göç gibi sorunlar, çocukların eğitiminin önüne geçiyor.
Kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından kız çocuklarının desteklenmesi, güçlendirilmesi ve onlara yatırım yapılması son derece önemli. Bu bağlamda gelin ülkemizdeki istatistiklere göz atalım…
* Ülkemizde, evlenme istatistiklerine göre; 16-17 yaş grubunda olan kız çocuklarının resmi evlenmelerinin toplam resmi evlenmeler içindeki oranı 2014 yılında %5,8 iken bu oran 2018 yılında %3,8'e düştü. (TÜİK)
* İş gücüne katılma oranlarına cinsiyet bazında bakıldığında; 2017 yılında iş gücüne katılma oranı erkek çocuklarında yüzde 28,5 iken aynı oran kız çocuklarında yüzde 11,8 oldu. Bu oran, 2018 yılında ise erkek çocuklarında yüzde 30 iken kız çocuklarında yüzde 11,8 oldu.
* Yine Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2018’de 15 yaşından küçük 167 çocuk doğum yaptı. 15-17 yaş grubunda ise 11 bin 636 çocuk, anne oldu.
* TÜİK’in açıkladığı nüfus verilerinde en dikkat çeken unsur ‘çocuk anneler’ oldu. Buna göre 2018 yılında Türkiye’de 1 milyon 248 bin 847 doğum gerçekleşti. Annelerin yaş gruplarına bakıldığında ise 15 yaşından küçük tam 167 çocuk var. 15-17 yaş grubunda bu sayı 11 bin 636 oldu.
* 18-19 yaşında anne olanların sayısı ise 48 binden fazla. 18’den küçük yaşta anne olan çocukların sayısı son yıllarda azalsa da hala yüksek seviyede seyrediyor.
16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuk sayısında son yıllarda kademeli bir düşüş dikkat çekiyor. 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının oranı 2009’da yüzde 8,1 iken bu sayı 2018’de yüzde 3,8’e geriledi. Öte yandan bu veriler sadece resmi evlilikleri içeriyor, kayıt dışı evlilikler bu veride yer almıyor.
Yoksul ailelerin çocukları başta olmak üzere, kırsal kesimde yaşayan kız çocukları, eğitim hakkından eşit koşullarda ve ücretsiz olarak yararlanamıyor.
• Duygularını rahatça ifade etmesine izin verin.
• Kendilerini sevmelerine olanak tanıyın.
• “Yapabilirim” hayat mottoları olmalı, buna vurgu yapın.
• Spor, sanat ya da bilimle ilgilenmesine olanak sağlayın. Aktivite ile meşgul olmak zorluklarla başa çıkmayı öğrenmede en hızlı ve işlevsel yoldur.
• Belirli sınırlar dahilinde elbette ki yaşına uygun yeni şeyler deneme isteğine izin verin.
• Kendi kıyafetlerini, oyuncaklarını vb. seçmesine izin verin.
• Ebeveyn olarak esnek, açık fikirli, hoşgörülü ve eğlenceli olun. Ama en önemlisi iyi bir model olun.
• Ailenin en önemli değer olduğunu ona hem öğretin hem de gösterin.
• Karşılaştığı sıkıntılara karşı strateji geliştirmesinde, düşünmesinde fikir üretmesinde kontrol eden değil rehber olun.
• Bisiklet, paten, scooter gibi fiziksel riskleri olan aletlere binmesi için teşvik edin, onu yüreklendirin.
• Kızınızı üretmeye ve değer katmaya dönük, sosyal dayanışmaya dayalı aktivitelere yönlendirin. Siz de heyecanlanın, merak edin anlattırın.
• Aile içinde “kız işi”, “kız başına” gibi gibi cinsiyetçi tanımlar kullanmayın.
• Aşk, romantik ilişkiler, cinsellik, adet görme, karşı cinsle yakınlık kurma gibi konularda sizinle rahatça konuşabileceğini, merak ettiklerini sorabileceğini, bilmeseniz de birlikte öğrenebileceğinizi bilmesini sağlayın.
Aslında liste uzun ama son olarak…
Kız çocuğunuza bol bol sarılın, onu olduğu gibi kabul edin, onunla gurur duyun ve bunu söyleyin. Konuşmaya ihtiyacı olduğunda sizinle her şekilde konuşabileceğini bilmesini sağlayın. Diğerlerine karşı onu her zaman koruyun ve söylediklerine her zaman inanın!
HÜRRİYET AİLE ÖZEL