Güncelleme Tarihi:
Anne sütünden sonra gelen en değerli besin
Mükemmel bir gıda olan yumurta, yüksek değerde protein içerdiği için yemeklerde kullanılabiliyor. İçinden 10 temel aminoasit barındıran yumurta, ayrıca A, D, E vitaminleri, thiamin, niacin, riboflavin, demir ve fosfordan oluşan 11 temel gıdayı temin ediyor. Yemeklerinize koyacağınız birkaç yumurta (60-90 gr) balık veya beyaz et yerine geçebiliyor. İçeriğinde çocukların zihin gelişimi için gerekli olan kolini de barındıran yumurtanın sarısındaki A vitamini ise gözlerin iyi görmesine, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gerekli vücut hücrelerinin gelişmesine, solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasına ve enfeksiyonlara karşı korunmasına katkı sağlıyor. Eksikliği çocuklarda kemik bozukluklarına yol açan D vitamini açısından yumurta, deride güneş ışınlarından sentezlenen bu vitamine sahip bir kaç besin arasında yer alıyor. Yumurtayla alınan D vitamini, vücudun diğer besinler yoluyla alınan kalsiyumu kullanmasına da yardımcı oluyor. İnsanların ihtiyacı olan 13 vitamin ve minerale sahip olan yumurtadaki E vitamini, vücudu zararlı maddelere karşı koruyor. B grubu vitaminler ise bazı besin öğelerinin enerjiye çevrilmesine katkı yapıyor. Yumurta, deri ve göz sağlığı için gerekli olun B2 vitamini açısından da oldukça zengin bir ürün olarak biliniyor.
PROTEİN DEPOSU YUMURTA İLE YAPABİLECEĞİNİZ TARİFLERİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!
Demir ve çinko gibi sağlık için gerekli minerallerce de zengin besin kaynağı olan yumurta özellikle büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olan çinko minerali açısından da iyi kaynak olmanın yanı sıra düşük enerji içeriğine karşın birçok önemli besin ögesini yüksek oranda barındırıyor.
Bu özelliği nedeniyle besleyici değeri yüksek besin olarak değerlendiriliyor. Hayvansal kaynaklı besin olmasına rağmen yağ içeriği düşük olan yumurtada bulunan 4.5 gram dolayındaki yağın 1.5 gramı doymuş, kalanını doymamış yağ asitleri oluşturuyor. Yumurta, kalp-damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitlerini düşük oranda içeriyor.
Yumurta satın alırken nelere dikkat edilmeli?
Yumurta satın alınırken kabuğunun temiz olmasına dikkat edilmeli. Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmaması gerekiyor. Unutmayın ki bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulabiliyor. Ayrıca mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturuyor. Ev koşullarında yumurtanın buzdolabında saklanması gerekiyor. Çabuk bozulmasını önlemek için kullanılacağı zaman yıkanmalı. Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılıyor. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Yumurta sarısı yüksek görülür. Bayat yumurtanın su ve CO2 kaybı nedeniyle ağırlığı azalıyor. Tuzlu suya atılacak olursa, taze yumurta dibe çökerken bayat yumurta ise yüzeyde kalıyor.
Yumurtayı çiğ olarak tüketmeyin!
Yumurta çiğ olarak tüketilmemelidir. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de B grubu vitaminlerinden biotin vücutta kullanılamaz. Yumurta kullanılmadan bir süre önce buzdolabından çıkartılması gerekiyor. Böylece haşlanırken çatlaması önlenmiş olur ayrıca kek ve pastalarda kabartıcı özelliğinden yararlanılabiliyor.
Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gerekiyor. Yumurta, kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamı katılaşıyor. Yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarısındaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşuyor. Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşiyor ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşuyor. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirilmesi öneriliyor.
Nasıl saklanmalı?
Yumurta çabuk bozulan gıdalardan olduğu için buzdolabında karton ambalajıyla muhafaza edilmesi gerekiyor. Yumurta; oda sıcaklığında 7 gün, buzdolabında 1 ay süreyle sağlıklı olarak muhafaza edilebiliyor. Pişmiş yumurta kabuğun kırılmasından sonra 7-9 gün buzdolabında saklanabiliyor.
Kahverengi yumurtalar beyazlara göre daha besleyici midir?
Hayır. Yumurtanın kabuk rengi tavuğun cinsiyle alakalıdır. Kahverengi ve beyaz yumurtalar besleyicilik yönünden aynıdır.