Güncelleme Tarihi:
Kimileri bugün eşleri/sevgilileri tarafından hediyeye boğuluyor ve kadın olmanın keyfini doya doya çıkarıyor, kimileri ise kendilerine adanmış bugünden habersizce her zaman gördüğü şiddete maruz kalıyor ve yine susuyor... Aslında her yıl 8 Mart’ın karanfillerle Kadınlar Günü olarak kutlanmasının altında çok trajik bir öykü yatıyor ama birçoğumuz bunu bilmiyoruz. İşte, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tarihçesi...
Amerika’nın New York kentinde 8 Mart 1857 tarihinde gerçekleşen üzücü bir olay sonrasında bu tarih her yıl Kadınlar Günü olarak anılmaya başlanmıştır.
8 Mart 1857 tarihinde New York’taki bir tekstil fabrikasında çalışan 40 bin dokuma işçisi, daha iyi koşullar için greve başlamışlar. Polislerin grevi engellemek için işçileri fabrikaya kilitlemesi ve ardından fabrikada çıkan yangın nedeniyle çoğu kadın olan 129 işçi feci şekilde yanarak hayatlarını kaybetmişler.
Olaya ABD basınında hiç yer verilmemiş, fabrika yönetiminin ve polisin tavrı halktan gizlenmiştir. Buna rağmen, işçilerin cenaze törenine yaklaşık 100 bin kişi katılmıştır.
1910 yılında Almanya Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Clara Zetkin’in teklifi üzerine her yıl 8 Mart tarihinde yangında ölen kadın işçilerin anılmasına karar verilmiştir. Fakat ilk yıllarda anma törenleri için belli bir tarih belirlenmemişti ve her yıl ilkbahar ayında herhangi bir tarihte kutlanıyordu.
Moskova'da 1921'de gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) kutlama gününün 8 Mart olmasına karar verilmiş ve adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlenmiştir.
16 Aralık 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılması resmen kabul edilmiştir.
Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.
HEPİNİZİN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!