Bu yaz bisiklet sürerek zayıflayın!

Güncelleme Tarihi:

Bu yaz bisiklet sürerek zayıflayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2014 23:59

Bisiklet sürmenin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.

Haberin Devamı

Bisiklete binmek kasları güçlendirip nefes alımını düzenler. Ayrıca kilo alımını önler, eklem ve romatizma ağrılarına da iyi gelir. Kilonuzu bisiklet ile koruyabileceğinizi belirten Fizyoterapist Sena Türkoğlu, bisiklet sürmenin faydalarını anlattı.

Bisiklet kullanımı stresi azalttığı gibi doğanın korunmasına da yardımcı oluyor. Bisiklet sürmek; yüzme ve yürüyüş gibi her yaşa ve her şarta uyumlu olan spor dallarından biri. Özellikle Avrupa ülkelerinde ulaşım amaçlı olarak kullanıldığı için, trafik sorununa ve enerji tasarrufuna çözüm getiriyor.

Sırt ağrısından bisiklet ile kurtulun

Yapılan araştırmalar, bisiklet kullanmanın; başta stres olmak üzere, şişmanlık, sırt ağrısı, metabolizma hastalıkları ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarını giderdiğini kanıtlıyor. Bunların haricinde kişinin dayanıklılık gücünü artırması, stresle baş etmesine yardımcı olması, yağ yakımı ve kilo kontrolünü sağlaması, eklemleri güçlendirmesi, sırt, bacak, basen, kalça, karın ve kol kaslarını çalıştırması, kondisyonu artırması açısından da insan sağlığı için oldukça faydalı.

Bisiklet ile 40 dakikada rahatlama

Normal bisiklete binmek, düzenli ve ritmik hareketlerle yapıldığı için stres atmaya yardımcı olur. Bisiklete binmek gibi uzun süreli yapılan fiziksel sporlarda, insan vücudu 40 dakika sonra mutluluk hormonu olan endorfin salgılamaya başlar ve bu durumda kişide psikolojik olarak rahatlatma sağlar. Ayrıca bacak kaslarını da çalıştırdığından, tüm vücudun uyum içerisinde hareket etmesine de olanak tanır. Her gün düzenli bir şekilde 30 dakika bisiklet kullanıldığında, ayda ortalama iki-üç kilo verilebilir. Pedal çevirmek, bir saatte 600 kalori yakılmasına yardımcı olur.

Kalp ve damar dostu bisiklet

Kondisyon bisikleti yoğun efor gerektiren ve oldukça fazla kalori yakılmasını sağlayan bir kardiyo egzersizidir. Kalp ve damar sağlığı için de çok faydalıdır. Kondisyon bisikleti ile çalışmak, kalp dolaşım sistemini olumlu yönde etkileyerek hızla zayıflamayı sağlar. Kondisyon bisikletinden doğru fayda sağlanması için haftada en az üç gün 45 dakika ile bir saat arası egzersiz yapılmalıdır. 40 dakikadan az yapılan egzersizde istenilen sonuca ulaşılamaz. Bisiklet, tempolu yürüyüş ve yüzme gibi ritmik sporlar, ancak 40 dakikadan sonra vücuda yağ yaktırmaya başlar. Kondisyon bisikletinin en belirgin faydası egzersiz boyunca yakılan yağ, karbonhidrat ve nabız takibinin görülebilmesidir. Bunların yanı sıra, vücut direncini artırır, metabolizmayı hızlandırır, fazla kilolardan kurtulmayı sağlar ve fit bir görünüme kavuşturur. Kondisyon bisikleti ayrıca kemikleri güçlendirerek kas yapısını da kuvvetlendirir. Bu sayede kan basıncı kontrol altına alınmış olur ve kolesterol düşer.

Bilgisayar yerine bisiklet alın

Bisiklet sürmenin yetişkinler kadar çocuklar için de birçok yararı var. Bisiklet; çocukların çeviklik, kondisyon, konsantrasyon, denge gibi yeteneklerinin gelişmesinin yanı sıra kendine olan güvenlerinin artmasına yardımcı olur. Çocuklar denge kurabilmeyi bisiklet dışında hiçbir oyuncak ile öğrenemezler. Çünkü bisiklet sürerken tüm beden uyum içinde çalışır.

Yaşına uygun olması önemli

Çocukların bisiklet kullanırken kask ve dizlik gibi koruyucu ürünler de kullanmaları önerilir. Bisiklet seçiminde ise mutlaka çocuğun yaşına ve boyuna uyan modeller tercih edilmelidir. Son yıllarda hızlı tüketim ve gelişen teknoloji nedeniyle çocukların fiziksel hareketlerinde azalmalar görülüyor. Çocuklar özellikle bedensel ve zihinsel gelişimlerine yardımcı olacak aktiviteler yerine bilgisayara bağımlı olarak uzun süre koltuk başında hareketsiz kalıyorlar. Bu durum duruş bozukluklarına ve ileriki safhalarda kilo problemlerine yol açabiliyor. Bazı ebeveynler karne dönemi çocuklarına ödül olarak teknolojik ürünler alıyorlar. Anne-babaların karne hediyesi olarak bisiklet hediye etmesi, çocuğun bedensel gelişimi için en güzel ve doğru hareketlerden biri olacaktır. Böylelikle çocuk hem hareket halinde olur, hem de eğlenceli vakit geçirerek sosyalleşir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!