Güncelleme Tarihi:
ABD'de yayınlanan "Tropical and Subtropical Fruits: Postharvest Physiology, Processing and Packaging" adlı kitapta narın insan sağlığı üzerine etkilerini raporlaştıran Doç. Dr. Ergün, narın faydaları hakkında bilgi verdi.
Sporcular gibi çok fazla kas gücü gerektiren kişiler, spordan önce veya spordan sonra nar suyunu veya narı tükettikleri zaman bu kişilerde kas yorgunlukları daha düşük seviyeye düşecektir.
Ergün, 2011 yılında yapılan son çalışmalarda nar suyunun kaslardaki yorgunluğa veya sızıya iyi geldiğini belirterek, "Özellikle de çok fazla hareket halinde olan, mesela sporcular gibi çok fazla kas gücü gerektiren kişilerde spordan önce veya spordan sonra nar suyunu veya narı tükettikleri zaman bu kişilerde kas yorgunlukları daha düşük seviyeye düşecektir" dedi.
Nar suyu yaşlanmayı yavaşlatıyor
Nar suyusunun sinir sistemini uyararak yaşlılığı yavaşlatacağını belirten Ergün, şöyle konuştu: "Potasyum vücuttaki su ve mineral madde dengesini sağlamada sinir sistemine mesajlar iletilmesinde önemli bir madde. Özellikle yaşlanan insanlardaki sinir sistemi yavaşladığı zaman, nar suyunun onlar için önemli bir içecek haline gelmesi gerekiyor. Nar suyu, sinir sistemini uyaracak ve insanlar bir bakımı da yaşlılığın önüne geçmiş olacak veya yaşlanmayı geciktirmiş olabilecek."
Ergün, narında diğer meyveler gibi oldukça yüksek miktarda şeker, lif ve organik asitler ile demir içerdiğini, bu 4 maddenin insan sağlığı için oldukça önemli olduğunu kaydetti. "Folik asit özelikle ceninlerde gelişme aşamasında sağlıklı bir cenin elde edilebilmesi için mutlaka hamilelerin ve hamilelik öncesi kişilerin alması gerekiyor. Bir bardak veya iki bardak nar içebilir veya bir, iki tane nar yiyebilir. Hamileliği boyunca da bunu devam ettirmesi gerekiyor. Diyabet riski, diyabet hastası olanlar çok rahat ve kolay bir şekilde tabi ki çok fazla dozu aşmamak kaydıyla nar ve nar ürünleri tüketebilirler" diyen Ergün, narın kansızlığa da iyi geldiğini bildirdi.
Birçok hastalığa iyi geliyor
Narın birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Ergün, şöyle devam etti: "Dış kabuğu çok önemli bir özelliği var, dış kabuğunda puniker lagün denilen bir madde var. Bu maddenin özelliği antibakteriyel ve antivirüs yani hem bakterileri hem de bazı virüsleri yok ediyor olmasıdır. Nar sterlizasyon ilacı olarak kullanılabiliyor. Özellikle strese karşı kadınlarda menapozun etkilerini azaltır. Gözlerde kuruluk olanlar için nar ve nar ürünleri kullanmaları önerilir. Nar meyvesinde oldukça fazla oranda bulunan ve aynı zamanda antioksidan özelliği taşıyan taneler kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürebilmektedir. Kalbin damarlara kan pompalama şiddetini düzenleyici bir etkiye sahip olan nar meyvesi, bu etki sayesinde prostat kanserine ve osteoartrit hastalığına yakalanma riskini azaltabilmektedir. Bakterilerden kaynaklanan bazı diş eti hastalıklarına karşı, antibakteriyel ve antiviral özelliği ile etkili olabilmektedir."
A.A