Güncelleme Tarihi:
Günlük yaşamda kullandığımız musluk suyu, pet şişe, plastik saklama kapları, gıda torbaları, mikrodalga fırınlar, klor-amonyak-parfüm içeren temizlik malzemeleri, sebze ve meyve yetiştirmede kullanılan tarım ilaçlarının “sebebi bilinmeyen kısırlığın” başrol oyuncuları olduğunu biliyor muydunuz?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burçak Erzik, tüm bunlara karşılık “Siyah çikolata yiyerek üreme sağlığınızı koruyabilirsiniz” dedi ve ayrıntılarına değindi.
“Vücut dokularında yıllarla beraber biriken ağır metaller, kimyasallar ve diğer toksinlerin üreme sağlığınızı olumsuz etkiliyor. Yaşamınızı kontrol etmezseniz sebebi bilinmeyen infertilite vakası olabilirsiniz. Toplumumuzda infertilite (kısırlık) problemi yaşayan 1.5 milyon çift yani üç milyon insan var. Bu üç milyon kişinin üçte biri ‘nedeni bilinmeyen infertilite’ sorununu yaşıyor. Üreme sağlığınızı korumak veya tekrar kazanmak istiyorsanız; sağlıklı ve dengeli beslenin, sigara-alkolden uzak durun, çevrenizdeki bulunan toksinleri azaltın ve destek tedavi alın. Ve, siyah çikolata tüketin. Çünkü siyah çikolatanın içindeki flavenoidler kan pıhtılaşma elemanları olan trombositlerin bir araya gelmesini engeller ve yumurtalıklarda kan akışını düzenler.”
Toksinlerin doğurganlığa etkileri
Sperm üzerindeki olumsuz etkileri;
Sperm hareketliliğini azaltırlar ve en önemlisi sperm içerisinde yer alan ve genetik aktarımı yapan DNA yapısını bozarlar. DNA yapısında ki bozulma spermin yumurtayı dölleme kabiliyetini azaltır ve erken dönemde gebelik kayıplarına, yani düşüklere yol açar.
Yumurta üzerindeki olumsuz etkileri;
Kadınlarda hormon düzenini bozarak doğurganlığı azaltırlar. Dioksin ve pestisidler kadınlarda doğurganlıkta çok önemli olan “estrojen” hormonunu taklit ederler. Vücudun salgıladığı estrojen hormonunun yerine hormon alıcı noktalara bağlanarak, o bölgeyi etkisiz kılarlar. Bu şekilde hormonal denge bozulur ve yumurtlama problemi, buna bağlı olarak da adet düzensizliğine yol açarlar.
Özellikle tüp bebek tedavisinde kötü prognozlu grup olarak adlandırdığımız yani gebe kalma şansının azaldığı durumlarda bu etkenler daha da önem kazanırlar. Bu çiftler; tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri olan, tekrarlayan gebelik kayıpları yaşayan, yumurtalık rezervinin azaldığı veya ileri kadın yaşına sahip olunduğu, sperm sayısının sınırlı olduğu gruptur.
Toksik maddelere maruz kalma yolları
• Musluk suyu
• Sigara
• Alkol
• Kafein
• Plastikler (günlük kullanım eşyaları, gıda torbaları, saklama kapları, oyuncaklar, elektronik eşyalar)
• Temizlik malzemeleri (klor, amonyak, parfüm)
• Meyve ve sebze yetiştirmede kullanılan zirai ilaçlar ve böcek ilaçları
• Mikrodalga fırınlar
• Elektrikli battaniye
• Kırmızı et
• Tatlandırıcılar
• Gıda boyaları, katkı maddeleri, aromalar (MSG)
Üreme sağlığını korumanın yolları
1. Sigara içmeyin.
2. Alkol kullanmayın.
3. Kafein içeren – kahve /siyah çay / çikolatalı içeceklerden uzak durun.
4. Çevresel olarak güvenli temizlik malzemeleri ve zararlı organizmaları engelleyen, kontrol altına alan ya da zararlarını azaltan ürünler kullanın, meyve ve sebzeleri bol suyla yıkayın.
5. Klor ve diğer kimyasallardan kaçınmak için arıtılmış su kullanın
6. İşlenmiş gıdalardan uzak durun (fast food).
7. Et, sebze ve meyvenizin organik olmasına özen gösterin.
8. Plastik kullanmayın – saklama kaplarınızı cam kullanın, yapışmaz tabanlı tencerelerinizin güvenli ürünler olduğundan emin olun.
9. Hafif ama düzenli egzersiz yapın.
10. Detoks tedavilerini uygulayın.
11. Destekleyici vitaminler kullanın Vit E (400 IU), Selenium (200 mcg), Vit C (3000 mg).