Güncelleme Tarihi:
Nicotera, İtalya’nın Calabria bölgesinde yer alan bir kasabanın ismidir. Bu küçük kasaba, pilot bölge seçilerek burada yaşayan insanlar üzerinde bir araştırma yapılmıştır. 1957 yılında başlayıp 1960’lı yılların sonuna kadar devam eden ve 607 kişi üzerinde yapılan çalışmada Nicoteralı insanların en sağlıklı kalbe sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışma neticesinde Nicoteralıların kansere yakalanma risklerinin de çok düşük olduğu görülmüştür.
Peki, bu İtalyan kasabasındaki insanların bu kadar sağlıklı olmasının temelinde neler yatıyor? Nicoteralılar en çok ne tüketiyor? Diyetisyen Gülhan Koca, bu kasabada yaşayan insanların beslenme tarzlarını şu şekilde özetledi:
“Bölgede yaşayanların beslenme alışkanlıkları arasında Nicotera’da elde edilip tüketilen doğal zeytinyağları, meyve, sebze, balık, kuru baklagiller, tam tahıllar ve yemeklerle birlikte tükettikleri az miktarda kırmızı şarap yer alır. Bunun yanında şekerli içecekler, kek, pasta, kurabiye gibi yiyecekler beslenmelerinde yoktur. Hayvansal besinlerden gelen yağ miktarı da oldukça düşüktür.
Beslenme şekillerinin yanı sıra besinlerden aldıkları enerji ile yaktıkları enerji de eşit miktardadır. Bu da sağlıklı kiloda olmalarında, kalp ve kanser hastalıklarının çok düşük oranda görülmesinde önemli bir etkendir. Bu noktada; beslenmenin tek başına yeterli olmadığını, fiziksel aktivitenin de bir o kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak gerekir.”