Güncelleme Tarihi:
Günün en önemli öğünü kahvaltı olmalı
Günün en önemli öğünü kahvaltıdır çünkü 8-10 saate varan açlıktan sonra, hem vücut hem de beyin büyük bir enerji ihtiyacıyla uyanır. Kahvaltı yapılmadan güne başlamak hipoglisemi dediğimiz kan şekeri düşüklüğüne sebep olabilir. Bu özellikle konsantrasyon bozukluğu, dikkat dağınıklığı, uyku hali, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalmaya sebep olur. Kahvaltının içeriğinin dengeli olmaması da aynı olumsuzlukların yaşanmasına sebep olur. Güne sadece pastaneden aldığı sade bir poğaça ve hazır meyve suyu ile başlayan çocukla evde yapılmış peynirli bir börekle süt içen bir çocuğun zihinsel ve fiziksel performansı aynı olmayacaktır.
Sağlıklı bir öğrenci beslenmesinde dört besin grubundan yiyecek bulunmalı
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninde dört besin grubunda yiyecekler bulunmalıdır. protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitaminlerinden zengin Süt grubundan süt, yoğurt, peynir; protein, demir, çinko, magnezyum, B6, B1, B12 ve A vitaminlerinden zengin et grubundan kırmızı et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru baklagiller, ceviz, fındık vb. yağlı tohumlar ve kuru baklagiller; birçok vitamin, mineral ve antioksidanlardan ve özellikle de posadan zengin sebze ve meyve grubundan; son olarak da B12 dışında tüm B grubu vitaminlerden, kompleks karbonhidratlardan, posadan ve bitkisel proteinlerden zengin tahıl grubundan ekmek, bulgur, makarna, pirinç, patates vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir.
Kız çocukları demire daha çok ihtiyaç duyabilir
Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü; özellikle ergen yaşlardaki kız çocuklarında demir ihtiyacı konusunda dikkat çekiyor. Kız çocuklarında menstruasyonun başlaması tüm besinlere ama özellikle de özellikle demire olan ihtiyacı artırmaktadır. Demirden yeterli bir beslenme düzeninin olmaması demir eksikliğine bağlı anemiye sebep olacaktır. Bu dönemde kalsiyum da önem kazanan bir mineraldir. Optimal büyümenin yakalanabilmesi ve kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişen sağlık sorunları yaşanmaması için kalsiyum tüketimine de dikkat edilmelidir.
Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için ana öğünler kadar ara öğünlerde de sağlıklı yiyecekler seçmek önemlidir. Ders çalışırken veya dinlenme zamanlarında yenilenlere çok dikkat edilmelidir. Şekerli ve yağlı besinler, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kavrulmamış kuruyemiş, taze sıkılmış meyve suları ve taze-kuru meyvelerin tercih edilmelidir.
Konsantrasyonu artıracak ve enerji verecek menü örneği
1. GÜN
Kahvaltı
2 dilim tahıllı ekmek
2 küçük parça beyaz peynir
3 zeytin
Bol domates, salatalık vb.
Kuşluk
Armut
Öğlen
½ yufka ve 4 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma ile yapılmış gözleme
Üzüm
Ayran
İkindi
1 çay bardağı kavrulmamış, tuzsuz badem
2. GÜN
Kahvaltı
2 yumurta sarısı, 2 küçük parça beyaz peynir ve 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağını ezin. 2 dilim tam buğday ekmeğinin üzerine yayıp fırınlayın.
Domates, nane, yeşilbiber
Kuşluk
3 tam ceviz
Öğlen
8 yemek kaşığı kısırlık bulgur içine bolca arzu edilen yeşilliklerden konulup baharat ve limonla tatlandırın.
Elma
Ayran
3. GÜN
Kahvaltı
1 kase süt
2 tam ceviz
1 yemek kaşığı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın
6 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Kuşluk
4 adet mor erik
Öğlen
1 simit, 3 küçük parça peynir
Domates, yeşilbiber vb.
Armut
İkindi
1 küçük kase puding
4. GÜN
Kahvaltı
2 yumurtalı omlet ( içine tercihe göre peynir konulabilir)
2 dilim tam buğday ekmeği
Domates, salatalık, yeşilbiber vb.
Kuşluk
1 avuç kuru dut ve leblebi
Öğlen
1 büyük boy lavaş
3 kaşık labne peyniri ve nane, maydanoz vb. yeşilliklerle yapılmış dürüm
2 tam ceviz
İkindi
200 gr. yoğurdun içine ½ elma, ½ kivi, ½ armut ve 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi koyun.