Bronşektazide En Önemli Belirti “Öksürük”

Güncelleme Tarihi:

Bronşektazide En Önemli Belirti “Öksürük”
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 17:00

Dikkat! Bronşektazi, uzun süre bir belirti vermeden sessizce ilerliyor.

Haberin Devamı

Bronşektazi, yani bronş genişlemesi genellikle bebekken ortaya çıkan ve uzun süre klinik belirti vermeden sessizce ilerleyen bir rahatsızlıktır. Peki, bu hastalığı anlayabileceğimiz ipuçları yok mu? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevin Karalar bronşektazinin belirtilerine değiniyor.

Öksürük ve balgam çıkarma en sık görülen bulgudur. Öksürüğün şiddeti ve balgamın miktarı bronşektazinin yaygınlığına (akciğerin ne kadarını tuttuğuna) ve bronşektazinin tipine göre değişir.

Genişlemiş ve yapısal özelliklerini kaybetmiş bronşlar akciğerin savunma sistemini zayıflatarak sık sık enfeksiyonlara neden olurlar. Bu bozuk alana mikropların yerleşmesi kolay olacağından bronşektazisi olan kişiler akciğer enfeksiyonlarına sık yakalanırlar. Diğer insanlarda basit üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virus ya da bakteriler, bronşektazi hastalarında akciğer enfeksiyonlarına sebep olur.

Haberin Devamı

Enfeksiyon dönemlerinde ateş, balgam miktarında artma, balgamın iltihaplı sarı-yeşil görünüm kazanması, kan tükürme gibi belirtiler ortaya çıkar. Önlem alınmadığı takdirde sürekli tekrarlayan enfeksiyonlar akciğerlerdeki harabiyeti artırarak hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Yaygın hastalığı olanlarda nefes darlığı, kilo kaybı, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve kansızlık görülebilir. Bronşektazide akciğer grafisi bazı hastalarda hiçbir bulgu vermez. Kesin tanısı ince kesit bilgisayarlı tomografi ile konulur ve tomografi bulgularına göre hastalığın tedavisi planlanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!