Bronşektazi hastalığı

Güncelleme Tarihi:

Bronşektazi hastalığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2011 11:43

Şiddetli öksürük ve balgam, bronşektazi belirtisi.

Haberin Devamı

Bronşektazi, nefes borusundan akciğerlere havayı ileten bronşların dallarında (2mm'den geniş çaplı olan bronşların) duvar harabiyeti nedeni ile geri dönüşümsüz genişleme olarak tanımlanır.

{hastalik-yollari}

Genellikle önceden geçirilmiş akciğer enfeksiyonları bu hastalığa neden olur. Özellikle çocukluk çağında ağır geçirilen kızamık, boğmaca; bunun dışında geçirilen zatürre, akciğer tüberkülozu sonrasında akciğerlerin o bölümünde bronşlarda genişleme, bronş duvarında bozulma olur. Enfeksiyon hastalıkları dışında bronşlarda daralma veya tıkanmaya neden olan her türlü hastalık, tıkanan bölümün arkasında yine enfeksiyona yol açarak bronşektazi gelişimine zemin hazırlar.

{hastalik-belirtileri}

Öksürük ve balgam çıkarma en sık görülen bulgudur. Öksürüğün şiddeti ve balgamın miktarı bronşektazinin yaygınlığına (akciğerin ne kadarını tuttuğuna) ve bronşektazinin tipine göre değişir. Genişlemiş ve yapısal özelliklerini kaybetmiş bronşlar akciğerin savunma sistemini zayıflatarak sık sık enfeksiyonlara neden olurlar. Bu bozuk alana mikropların yerleşmesi kolay olacağından bronşektazisi olan kişiler akciğer enfeksiyonlarına sık yakalanırlar. Özellikle sonbahar ve kış aylarında diğer insanlarda basit üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüs ya da bakteriler, bronşektazi hastalarında akciğer enfeksiyonlarına sebep olur.

{hastalik-tedavisi}

Haberin Devamı

Bilgisayarlı tomografide bronşektazik değişiklikler her iki akciğerde yaygın olarak görülüyorsa, ilaç tedavisi ve akciğerleri korumaya yönelik tedbirler uygulanır. Bu hastalarda enfeksiyon ataklarının olduğu dönemlerde antibiyotikler mutlaka kullanılmalıdır. Bunun dışında balgamı sulandırıcı ve rahat balgam çıkarılmasını sağlayan şuruplar, balgamla kanama varsa istirahat ve kanamaya yönelik tedaviler uygulanmalıdır.

{hastalik-yontemler}

Öksürükle kanama olduğunda hasta sıcak bir şey yiyip içmekten kaçınmalıdır. Bronşektazi hastalarının takibi çok önemlidir. Kalıcı bir hastalık olmasına rağmen, iyi bir tedavi ile enfeksiyon atakları azaltılabilir ve ilerlemesi engellenebilir; ayrıca hastanın yaşam kalitesinin düşmemesi çok önemlidir. Hastanın Göğüs Hastalıkları Uzmanı takibinde olması, sigara içmemesi, grip aşılarını ve zatürre aşılarını düzenli yaptırması gereklidir.

Haberin Devamı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Dr.Sevin Karalar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!