Boyun ağrısı sebepleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Boyun ağrısı sebepleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 09:00

Ağrılardan biraz olsun kurtulabilmek ve korunmak için...

Haberin Devamı

Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı, Doç. Dr. Alihan Derincek boyun ağrısının sebeplerinden ve korunma yöntemleri hakkında merak edilenleri anlattı.

İlerleyen teknoloji sayesinde neredeyse hepimiz akıllı telefon, tablet ve ya en azından bilgisayar kullanıcısı olduk. Teknolojinin hayatı kolaylaştırıcı rolünün yanında bir takım sağlık problemlerini de beraberinde getirdiği ortada. Çok fazla sayıda yazışma/mesajlaşma sonucunda baş öne ve aşağı doğru eğilmekte, sonuçta boyun, omuz, sırt ve baş ağrıları ortaya çıkabilmektedir. Aslında bu durum ‘overuse sendromu’ yani başın sürekli öne eğilir pozisyonda uzun süre tutulmasına bağlı, aşırı kullanma ve gerginlik rahatsızlığıdır.

Boyun ağrısı sebepleri nelerdir

Boynumuz normalde, ortalama 5 kğ ağırlığındaki başımızı taşımaktadır. Başın öne veya uzun süre cep telefonu kullanılmasına bağlı yana doğru sürekli eğilmiş pozisyonda tutulması, boyun bölgesine binen yükü 10-15 kg’a kadar arttırır. Boyun bölgesinin anormal pozisyonda tutulması kaslar üzerinde stresi arttırarak, yorgunluk, kas spazmı ve hatta stres tipi baş ağrısına neden olur.

Finlandiya’da işyerinde bilgisayar kullanan 1500 çalışan üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, bayanlarda daha çok olmak üzere, genç erişkinlerin %53’ünde boyun bölgesinde ağrı ve uyuşma, %32 oranında ise kalça ve bel bölgesinde ağrı oluştuğu bildirilmiştir. Bu problemlerin uzun vadede boyun bölgesindeki kas, kemik ve disklerde nasıl bir probleme yol açtığı bugün için tam olarak bilinmemektedir.

 

Boyun ağrısı sebepleri nelerdir
 

AĞRILARDAN BİRAZ OLSUN KURTULABİLMEK VE KORUNMAK İÇİN;

  1. Kullandığınız cihazın mümkün olduğunca göz hizanıza yakın olacak, başınızı öne doğru en az eğecek pozisyonda olmasına özen gösterin,
  2. Çalışma esnasında aralar verin ve sık sık pozisyon değiştirin,
  3. Kaslarınız üzerindeki gerilimi azaltmak için egzersiz yapın,
  4. Cep telefonunuzu kulaklık veya bluetooth yardımıyla kullanın.

Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı, Doç. Dr. Alihan Derincek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!