Güncelleme Tarihi:
Yazın gelmesiyle beraber çocuklar için tehlikeler de arttı. Su kazalarıyla, boğulma tehlikelerinin yaşandığı bu mevsimle ilgili Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Erhan Ateş uyardı.
Boğulma Olaylarının Sık Oluştuğu Yerler
Denizde, tekne ve deniz taşıtı kazalarında, göl ve nehirlerde, havuzda,küvette ve su dolu fıçılarda çocukların boğulma tehlikeleri geçirmeleri ya da boğulmaları sık rastlanılan bir durumdur.
Suya Düşen Kişide Oluşan Durum
Suya düşen kişi panikle suyun içinde çırpındığında refleks olarak larenks spazmı gelişir. Spazm sonrası bol su yutulur ve nefes alınamaz. Nefessizlikten dolayı beyne oksijen gidemeyince kalıcı apne, yani nefes alma refleksinin kordine edilememesi durumu ile ölüm riski gelişir. Bu sırada akciğerlere su geçer ama başlangıçtaki ani larenks spazmı süreklilik kazanırsa akciğerlerin kuru kalması da mümkündür.
Sudan Çıkarılan Çocuğa Uygulanacak İlk Yardım
Sudan çıkarılan çocuğun öncelikle solunumunun ve kan dolaşımının değerlendirilmesi gerekir. Ağız içi hemen temizlenmeli ve kusmuk ya da yabancı cisim varsa alınmalıdır. Kendiliğinden nefes alamayan çocukta hemen ağızdan ağza nefes verme uygulamasına geçilmelidir. Nefes alıp vermesi kendiliğinden tekrar düzene girdiğinde uygulamaya son verilmelidir.
Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler
Bu sırada kaza kurbanının kusma ihtimali çok yüksektir, önlem alınması ve çocuğun yan yatırılması gerekir. Solunumdan sonra hemen kan dolaşımını iyileştirmek için önlem alınmalıdır. Üşüyen çocuk ısıtılmalı, yerde yatarken ayakları dik tutularak kalbe ve beyne daha fazla kan gitmesi amaçlanmalıdır. Olay yerine çağırılacak ambulansla kaza kurbanını serum takılmalı, solunum ve kalp atışı takibi yapılarak en yakın sağlık kuruluşuna ulaşılmalıdır.