Güncelleme Tarihi:
BJK Koleji, Genel Yayın Yönetmeni Pınar Reyhan başkanlığında Hürriyet Aile ekibini öğrencilerinin tasarlayıp uygulamaya koyduğu ekolojik evinde verdiği ekolojik kahvaltıda ağırladı. Ekolojik yaşam konsepti ile hazırlanan kahvaltı sofrasında evin bahçesinde bakılan koyunlardan elde edilen sıcak süt ve doğal ortamlarda elde edilmiş ev yapımı yiyecekler eşliğinde sıcacık bir sohbet vardı.
Ev Sahipliğini Naime Hanım Yaptı
Odun sobası ile ısıtılan ekolojik evin bahçesinde yetişen tavuk ve ördeklerin yumurtasından yapılan omletlerden, koyun ve keçilerin sütünden yapılan peynir ve tereyağına kadar doğal ortamlarında üretilip ekolojik evde hazırlanan kahvaltının ev sahipliğini BJK Koleji Müdüresi Naime Demirbaş yaptı.
Muhteşem Bir Proje
"Ekolojik Ev" projesinin, okulun Bilim Şenliği’nde öğrencilerin hazırladığı birkaç projenin bir araya gelmesiyle hayata geçtiğini söyleyen BJK Koleji Müdüresi Naime Demirbaş, Ekolojik Ev’in, bir öğrencinin yaptığı yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi ile elektrik üretimi projesinin, bir başka öğrencinin ahşap bina tasarımı projesinin ve bir diğerinin hayvan çiftliği projesinin birleşmesi sonucunda ortaya çıktığını anlattı.
Öğrencilerin İlgisi Çok Fazla
Ekolojik ev projesine özellikle 4., 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Naime Demirbaş, “Öğrencilerimize proje yapalım dediğimizde hepsinden ayrı ayrı birbirinden güzel fikirler geliyor. Ekolojik ev için proje üretmekte ve uygulamakta üzerlerine yok. Ekmek, yumurta, balık pişirmeden tutun tarhana, reçel, aşure ve yoğurt yapımına kadar birçok projemizi burada hayata geçirdik.
Bu Evde Sağlıksız Hiçbir Şey Yok…
Ekolojik evin çocukları fast food alışkanlıklarından kurtarıp doğal ve ekolojik gıdalara alıştırma konusunda bir farkındalık yaratma düşüncesiyle hayata geçtiğinin altını çizen Naime Demirbaş, “Burada amacımız bilinçli bireyler yetiştirebilmek. Doğal ve sağlıklı ürünlerin faydalarını onlara anlatabilmek. Ev yapımı reçeli, yoğurdu, tarhanayı öğretirken faydaları konusunda onları bilinçlendirmek. Üstelik buradaki tüm projelerimiz müfredata da paralel gidiyor. Örneğin reçel yaparken 1 kg şeftaliye ne kadar şeker konulacağını oran ve orantı ve ölçme ile buluyoruz. Kaynadıktan sonra ağırlık, kütle ve hacim ölçülerini yeniden hesaplıyoruz. Yoğurt yaparken maddenin değişimi ve etkileşimini konuşuyoruz. Bu şekilde anlattığımızda çocuklara bu konular çok daha ilginç geliyor.” dedi.
Kahvaltının Ardından Yoğurt Yapımını Seyrettik
Kahvaltının ardından 3A ve 3B sınıflarının yoğurdun faydalarına ilişkin sunumu ile birlikte yoğurt mayalamalarına tanık olduk.
Ev yapımı gıdaların hazırlandığı her projeye mutlaka büyük anneleri de kattıklarından iki büyükanne çocuklara kılavuzluk etti.
Hazırlayan: Funda Çamözü