Güncelleme Tarihi:
Sevenlerinin tutkunu olduğu bitter çikolatanın özel bir günü olduğunu biliyor muydunuz? 10 Ocak tüm dünyada Bitter Çikolata Günü olarak kutlanıyor. Kahve Dünyası, hikayesi binlerce yıl öncesinde altın kadehlerde başlayan bu özel lezzetle ilgili ilginç bilgileri sıraladı. İşte kokusuyla tadıyla ve sağlıklı içeriğiyle çikolatanın zirve noktası bitter hakkında tatlı gerçekler:
Çikolatanın hikayesi binlerce yıl öncesine kadar uzanıyor. Mayalar ve Aztekler, kakao çekirdeklerini kavurup öğütüp su ile karıştırmış, mısır ve baharat eklemişler, bu karışıma da “Tanrıların Yiyeceği” ismini vermişlerdir. İlk olarak altın kadehlerde değerli bir içecek olarak sunulan çikolatayı günümüzdeki formuna getirenler ise 1876 yılında, özüne yoğunlaştırılmış süt katan İsviçreliler.
Çikolatanın üretim hikayesi ise meyveleri kavuna benzeyen kakao ağacında başlıyor. Oluşması yaklaşık altı ayı bulan her bir meyvede yaklaşık 30 ila 40 adet kakao çekirdeği bulunuyor. İşlem görmediği için bir hayli acı olan kakao çekirdeklerinin meyveleri, zarar görmemesi için elle toplanıyor.
Günümüzde dünya kakao ihtiyacının yüzde 75'ini Afrika karşılıyor. Uluslararası Kakao Örgütü'nün verilerine göre, bunun yüzde 35’i Ivory Adası’ndan sağlanıyor. Bitteri, sütlüsü, beyazıyla tüm çikolata türleri göz önünde bulundurulduğunda, dünyanın en çok çikolata tüketen ülkesi İsviçre. Kişi başına 8,7 kg çikolata tüketen İsviçre’yi 7,9 kg kişi başı tüketimle Almanya ve Avusturya izliyor. Türkiye’deki kişi başı çikolata tüketimi de 3,1 kilogramı buluyor.