Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. M. Zeki Karagülle, birçok faktöre bağlı olarak bitkisel tedavinin her dönem popüler olduğunu ifade ederek, ancak doğal ve popüler olanın her zaman güvenli demek anlamına gelmediğini vurguladı.
Prof. Dr. Karagülle, “Pek çok bitki yüksek derecede toksiktir ve diğer komplemanter tedavi yöntemleri içinde fitoterapi, yan etki ve toksisite yönünden çok daha fazla risk taşır. Literatürde kullanılan şifalı bitkilerin bir kısmının hepatotoksik (karaciğere toksik) olduğunu kanıtlayan çeşitli çalışmalar ve zaman zaman ölümcül olduğunu gösteren vaka sunumları bulmak mümkündür. Bu tür bir tedavinin direkt toksik etkisinden başka, hastanın kullandığı diğer konvansiyonel ilaçlarla tehlikeli boyutlarda etkileştiği bilinmektedir” diye konuştu.
Prof. Dr. Karagülle, bir bitkisel ilacı reçete ederken veya insanları bu konuda bilgilendirirken, şu kurallara uyulması gerektiğini kaydetti:
“Bitkisel tedaviyi ciddi hastalıklarda kullanmayın. Gebeyseniz veya gebe kalmayı düşünüyorsanız bitkilerden uzak durun. Bebek emziriyorsanız bitkisel ilaç almayın. Bebeğinize bu tür ilaçları kesinlikle vermeyin. Alkol alıyorsanız veya geçirilmiş bir sarılık hikayeniz varsa, doktorunuza danışmadan bitkisel tedavilere yaklaşmayın. Bitkileri güvenilir yerlerden alın. Etiketsiz veya etiketinde içerdiği maddeler belirtilmemiş bitki paketlerini almayın. Etiketinde ne yazarsa yazsın doğruluğuna yüzde 100 inanmayın (paket, listelenmemiş yabancı maddeler içerebilir ve belirtilen maddelerin konsantrasyonları farklılık gösterebilir). Hiçbir preparatı uzun süre, düzenli şekilde kullanmayın. Başka bir ilaç kullanıyorsanız doktora başvurmadan bitkisel ilaca başlamayın.”