Birbirinden lezzetli 7 şiş tarifi!

Güncelleme Tarihi:

Birbirinden lezzetli 7 şiş tarifi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 13:00

Etlere uyumlu sebze ve sosla mükemmel lezzeti yakalayabilirsiniz.

Haberin Devamı

İster et olsun ister tavuk ya da balık, şişte pişirilince tadına doyum olmaz. Hele bir de araya sebzeler girince her yemeği lezzetli bir şölene dönüştürür. Ama şiş deyip geçmeyin! Onun da bazı kuralları, püf noktaları var… Hangi eti hangi sebze ve hangi sosla bir araya getireceğinizi bilirseniz, mükemmel lezzeti yakalayabilirsiniz. İşte birbirinden lezzetli şiş tarifleri…

Et tavuk veya balık, sebze meyve ile omuz omuza verince… Karpuz kabuğu gibidir şişlerde... Yaz geldiğinde aklımıza düşer. İster açık havada mangal başında ister döküm tavada ocağın üstünde… Sebzelerle etler dizilir… Pişme süresi kısadır ama sabır gerekir, ilgiyi bir an bile kaçırmayacaksınız üstünden; yoksa affetmez hemen yanar. Yüksek ısıya maruz kalabilen her türlü malzemenin şiş haline dönüşmesi için küçük bir aparat da gerekir. Bu bir demir çubuk da olur bir tahta parçası da...

ŞİŞTE BAŞARI İÇİN 5 KURAL

  1. Pişirme süresi uzun tutulmamalı, yüksek ısıda etlerin ve sebzelerin suyu muhafaza edilmeli ki lezzet de korunsun.
  2. Fırında ızgara konumunda bir yüzeyi piştiğinde hemen diğer taraf çevrilmeli.
  3. Ocakta yine yüksek ateşte iki yüzü çevrilerek pişirilmeli.
  4. Malzemeler dizilirken ısının eşit dağılması için çok sıkıştırılmamalı.
  5. Pişirme öncesi marine edilerek dinlenmesi için gerekli zaman verilmeli.

MARİNE İÇİN TAVSİYELER

  • Kullanacağınız sosla uyumlu malzemeler ile marine edilmesi tadını kuvvetlendirir.
  • En az 1 saat marine ederek eti, tavuk veya balığı dinlendirin. Bu süre pişmesini çok uzun tutmadan yine de yumuşak olmasını sağlayacaktır.
  • Teriyaki sos, soya sos, şarap, limon, sirke, bira gibi asitik sıvılardan biri veya birkaçı kullanılmalıdır.
  • Soğan, sarımsak ve biberiye, kekik gibi otlar da marine sosuna ilave edilmeli.
  • Dolapta dinlendirdiğiniz etleri pişirmeden önce oda sıcaklığına getirmeyi unutmayın.

PATATESLİ KUZU ŞİŞ

MALZEMELER

1/2 kg kuşbaşı doğranmışkuzu şiş
4 adet orta boy patates
Hellim peyniri
Taze incir

MARİNE İÇİN

Halka doğranmış soğan
Sarımsak
Zeytinyağı
Biberiye

SOS İÇİN

Avokado
Zeytinyağı
Tuz
Biberiye
Limon suyu

Etleri en az bir saat sosun içinde dolapta dinlendirin. Malzemelerin hepsini blendırdan geçirin. Patatesleri ince dilimleyin. Kuşbaşı etleri ve patatesleri sırayla dizin. Kızgın döküm tavada çevirerek kızartın.

FISTIKLI KEBAP

Birbirinden lezzetli 7 şiş tarifi

MALZEMELER

1 kg az yağlı köftelik kıyma
Kırmızı soğan (yemeklik doğranmış)
Tuz
Fıstık
Acı biber

Hepsini iyice yoğurup şişe yerleştirin.

SOS İÇİN

Kırmızı soğan (doğranmış)
Maydanoz
Fıstık

LEVREK ŞİŞ

Birbirinden lezzetli 7 şiş tarifi

MALZEMELER

1/2 kg levrek (kuşbaşı doğranmış)
2 adet taze koçan mısır
Mantar
Arpacık soğan

MARİNE İÇİN

Beyaz şarap
Zeytinyağı
Tuz
Acı sos
Bal

SOS İÇİN

250 gr domates rendesi
Tuz
4 kaşık zeytinyağı
İki kaşık şarap sirkesi
2 tatlı kaşığı esmer şeker
2 tatlı kaşığı bal

Hepsini bir taşım kaynatın.

KARİDES ŞİŞ

Birbirinden lezzetli 7 şiş tarifi

MALZEMELER

1 kg jumbo karides (kuyruğu kalsın)
1/2 kg taze patates
1/2 kg çeri domates
Sarımsak (kabukları ile)

MARİNE İÇİN

Sarımsak
Bira
Tuz
Biberiye
Arpacık soğan

SOS İÇİN

1/2 bardak zeytinyağı
Biberiye
Taze fesleğen
Ceviz
Sarımsak

BONFİLE ŞİŞ

Birbirinden lezzetli 7 şiş tarifi

MALZEMELER

Bonfile (şerit halinde kesilmiş)
Kabak (halka halka kesilmiş)
Kırmızı biber

MARİNE İÇİN

Yoğurt
Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz

SOS İÇİN

100 gr süzme yoğurt
100 gr tahin
Sarımsak
Tuz

LİMONLU SOMON ŞİŞ

Birbirinden lezzetli 7 şiş tarifi

MALZEMELER

500 gr somon (kuşbaşı doğranmış)
2 adet limon (ince dilimlenmiş)
4 dal taze soğan

MARİNE İÇİN

Sarımsak
Taze kekik
Zeytinyağı
Limon suyu

SOS İÇİN

200 gr domates rendesi
4 kaşık zeytinyağı
2 diş sarımsak
4 kaşık kapari
Taze kekik
Limon suyu

Kapari ve kekik dışında hepsini bir taşım kaynatın. Sonra hepsini bir kaba koyup soğuk servis yapın.

TAVUK ŞİŞ

Birbirinden lezzetli 7 şiş tarifi

MALZEMELER

Kemiksiz tavuk but (kuşbaşı doğranmış)
Kırmızı soğan (dörde bölünmüş)
Kırmızı biber
Yeşil biber

MARİNE İÇİN

Teriyaki sos
Sarımsak
Soya sosu
Soğan
Tuz
Lime suyu

SOS İÇİN

100 gr yer fıstığı
Tuz
4 kaşık zeytinyağı
4 kaşık teriyaki sos
2 diş sarımsak
4 kaşık soya sosu
Lime suyu
Chili sos
1 tatlı kaşığı esmer şeker
1/2 bardak su

Hepsini blendırdan geçirin.

Yazı: Pelin Bilgiç

Fotoğraflar: Altan Aykan 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!