Bırakın çocuğunuz mutfağa girsin!

Güncelleme Tarihi:

Bırakın çocuğunuz mutfağa girsin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 09:35

Çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması için ona örnek olun.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenme davranışının gelişmesi demek, çocuğun tüm yaşamı boyunca yiyeceklere yükleyeceği anlamlar, beslenmesinde yer vereceği gıdalar ve damak tadı olmak üzere geniş bir yelpaze anlamına gelir. Bu sebeple hem sağlıklı yetişkinler yaratmak hem de beslenme konusunda bilinçli çocuklar yetiştirmek için ebeveynlerin kurdukları cümleler, yaptıkları mimikler ve besinlere yükledikleri anlamlar son derece önemlidir.

Sizi örnek aldığını unutmayın!

Çocuklar, anne ve babalarını rol model alırlar. Ebeveynlerin yeme alışkanlıkları onlar için bir örnektir. İşte bu nedenle çocukların yanında sağlıklı beslenmeye ve yavaş yemek yemeye özen göstermelisiniz.

Seçenek sunun

Sofranızda birkaç çeşit yemek bulunmasına özen gösterin. Tabağında farklı sebzeler olduğunda aralarından yemek isteyebileceği bir şey mutlaka bulacaktır. Çocuğunuz, bu şekilde aynı öğünde farklı besin gruplarıyla çeşitlilik sağlayacak şekilde beslenme alışkanlığı da kazanmış olur.

Haberin Devamı

Tabağını eğlenceli hale getirin

Çocuğunuzun yemek yiyeceği tabağı süsleyerek onun ilgisini çekebilirsiniz. Örneğin sağlıklı ve renkli sebzeleri kullanarak tabakta harika sunumlar yapabilirsiniz. Bu da çocuğunuzu yemek yemeye teşvik eder.

Hem besleyici hem de lezzetli ara öğünler oluşturun

Çocuklar günlük enerjilerinin %20’sini ara öğünlerden karşılarlar. Bu nedenle öğünlerde enerji değeri dengeli ve vitamin, mineral, lif gibi besin öğeleri açısından yüksek besinler hazırlamaya özen gösterin. Örneğin, ufak bir kasede tam tahıllı sade kahvaltılık gevrekler ile az yağlı sütü ve biraz meyveyi karıştırıp çocuğunuza yedirebilirsiniz.

Bırakın yemeğini kendi yapsın

Çocuklar kendi elleriyle, emek harcayarak yaptıkları yemeyi tatmayı seveler. Bu nedenle çocuğunuzla mutfakta yemek yapabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzla beraber sebzeli pizza yapabilirsiniz. Kullanılacak malzemeleri pizzanın üzerine kendi zevkine göre dizmek oldukça hoşuna gidecektir.

Eğlenceli benzetmeler yapın

Bazı besinleri çeşitli benzetmeler yaparak çocuğunuzun yemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin ıspanak sevmeyen bir çocuğunuz varsa ona, bu sebzeyi yediğinde Temel Reis gibi güçlü olabileceğini söyleyebilirsiniz.

Hem oyun hem yemek

Çocuğunuza sağlıklı besinleri yedirmek için bir oyun yaratıp ona bu gıdaları sevdirebilirsiniz. Örneğin, sevmediği bir meyveyi saklayıp ondan bulmasını isteyin. Daha sonra bu meyvenin faydalarını ona güzelce anlatın. Bu durum çocuğunuzun hem oyun ihtiyacını karşılar hem de o meyveye olan ilgisinin artmasını sağlar.

BAKMADAN GEÇME!