Bir Ses Duydum Sanki!

Güncelleme Tarihi:

Bir Ses Duydum Sanki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 00:00

Bebeğinizin seslere karşı tepkisini ölçmek sizin elinizde. Nasıl mı?

Haberin Devamı

Yeni doğan bebeklerde işitme kaybının olumsuz sonuçlar doğurmaması için erken teşhis önemli! Anne babalar, bebeklerin seslere karşı tepkilerini dikkatli şekilde gözlemlemeli.

Bebeklerde işitme kaybının olup olmadığı çoğu zaman fark edilmiyor. Yüksek sesleri duyan bir bebeğin, daha düşük sesleri duymadığı, anne-babanın dikkatinden kaçabiliyor. 3 aylık bir bebek, konuşma şiddetindeki seslere, özellikle annesinin sesine tepki gösterir, gürültüde uyanır. 6 aylık bebek sesin geldiği yöne bakar. 9 aylık bir bebek ismi söylendiğinde döner. 1 yaşında artık konuşmaları dinler, basit komutları anlar, konuştuğu en az bir-iki kelimesi olur. Bizim için ailelerden gelen tepki birinci kriter olmasa da ipucu sayılabiliyor. Bu ipuçlarından yola çıkarak, işitme kaybını çok net yöntemlerle anlayabiliyoruz. Zaten artık hastanelerde bebek doğar doğmaz işitme testi yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Çocuğunuzdaki işitme kaybını erken dönemde fark edemezseniz, belirli bir yaştan sonra normal şekilde konuşamadığını görürsünüz. Çocuk duyduğu sesleri taklit ederek konuşmaya başlıyor. Sesleri duymuyorsa, konuşma çağına gelince konuşamıyor. Yetişkinler, sonradan işitme kaybı ortaya çıktığında, bazı sesleri duymasa da geçmiş bilgilerine dayanarak sesleri tamamlar ama çocuk bunu yapamaz, onun kelimeleri tam olarak duyması gerekiyor. Ayrıca çocukta belli derecede işitme kaybı olduğunda, konuşmada ses hataları ortaya çıkabiliyor. O nedenle işitme kaybının erken dönemde belirlenip, tedavisinin yapılması gerekiyor. Eğer çocuğunuzda böyle bir sorundan şüphe ediliyorsa mutlaka bir hekime başvurmalısınız.

Çocuğun Davranışları da Bozulabilir

İşitme azlığı orta kulak enfeksiyonlarına bağlı olabiliyor. O dönemde çocuk, eskiden tepki verdiği seslere dönüp bakmayabilir, televizyonun sesini çok açıyor. Enfeksiyon tedavi edilirse, problem de ortadan kalkıyor. Orta kulak iltihabı çok ileri derecede işitme kaybı yapmıyorsa da eğer sık tekrarlıyorsa problem oluyor. Tek kulağın duymadığı vakalarla da karşılaşıyoruz. Bu durumda çocuk sesin nereden geldiğini ayırt edemiyor. Özellikle kalabalık ortamlar, bu çocuklar için sıkıntı yaratıyor. İşitme kaybı doğuştan ya da sonradan geçirilen bir hastalıkla ilgili de olabiliyor. Birden ya da yavaş gelişen işitme kayıpları olabiliyor. Yavaş yavaş geliştiği durumlarda baştan anlaşılmıyor. Çocukta eğer böyle bir sorun varsa, özellikle gürültülü ortamlarda dikkati dağılmaya başlıyor. Okula giden çocuk, öğretmenini takip edemiyor, arkadaşlarının ne söylediğini anlayamıyor. Bu nedenle, aileler çocuklarında okul başarısının düşmesi, arkadaşları ile uyumsuzluk gibi durumlarda işitme kaybı olabileceğini de akıllarına getirmeli. Böyle durumlarda çocuklarda davranış problemi de olabildiğinden psikiyatr desteği de gerekebiliyor.

Haberin Devamı

Uzman Eğitim Odyoloğu Ayşenur Küçük Ceyhan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!