Bir aydınlanma hikayesi: Nakşıdil Sultan

Güncelleme Tarihi:

Bir aydınlanma hikayesi: Nakşıdil Sultan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2012 17:00

Dans, ışık ve müziğin iç içe girdiği görkemli bir sanat gösterisi.

Haberin Devamı

Kuruluşundan bu yana oyun seçimlerinde toplumsal ve sanatsal kaygıları bir arada taşıyan, belli bir amaca hizmet eden, prodüksiyonları yıllarca sahnelenen, sayısız ödül almış Dilek Türker - Tiyatro Ayna, bu yıl Osmanlıdan günümüze uzanan bir aydınlanma öyküsü olan “NAKŞIDİL SULTAN” oyununu sergiliyor.

9 Aralık 2012 Pazar Günü FMV Işık Okulları – Nişantaşı Kampüsü’nde prömiyeri yapılan “NAKŞIDİL SULTAN” oyunu,
13 Aralık’tan bu yana Akatlar Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi ve Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde seyirci ile buluşuyor.. Ayrıca 3 Ocak 2013 Perşembe günü FMV Işık Okulları – Nişantaşı Kampüsü’nde 2. özel gösterisini gerçekleştirecek.

Nakşıdil Sultan’ın değişik kültürleri buluşturmada ve barıştırmada dünyadaki yenilik hareketlerine Osmanlı’nın katkısını ve hoşgörü anlayışını açıklamada çok önemli emekleri olmuştur.

Konusu

Haberin Devamı

O bir insandı, O bir kadındı, En önemlisi O bir anneydi!

Annelik duygusu, toplumumuzun her döneminde en öne çıkmış bir ilk kavramdır. Bu, koskoca sarayda da, küçük bir çekirdek ailede de değişmeyen bir erdemdir. Nakşidil Sultan oyununda insanın kadın cinsinin, tüm insanlığa söylemek istediği bir sözü vardır.

Yenileşme çalışmalarının başladığı bir dönemde Osmanlı Sarayı’nda yaşamış Avrupa kökenli bu kadının, kölelikten sultanlığa yükseliş serüvenini ve yaşadığı karşılıklı kültürel etkileşimi anlatan bir destandır.

Tanrı ile kul arasına girilmemesi anlayışının kabul görmesi tüm dinlere eşit yaklaşım sağlanmasında Naksıdil Sultan’ın büyük etkisi vardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!