Güncelleme Tarihi:
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, cevizin beyin ve kalp sağlığı açısından tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) beyin gelişimi ve işlevi üzerinde önemli etkileri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Nazan Turhan, "Omega yağ asitleri açısından zengin bir ürün olan ceviz ile yapılan bilimsel çalışmalarda cevizin hafızayı, algıyı ve nöral etkileri iyileştirdiği gösterilmiştir. PUFA, Omega 3, Omega 6 gibi ve diğer fitokimyasallar açısından zengin bir içeriğe sahip olan cevizin beyin ve kalp sağlığına faydaları oldukça fazladır" dedi.
Çoklu doymamış yağ asitlerinin metabolik rahatsızlıklardan nöropsikiyatrik hastalıklara dek olumlu etkisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Turhan, beyin gelişimi, yapısı ve fonksiyonlarının korunması için önemli gıda maddelerinden birinin ceviz tüketimi olduğunu ifade etti. Fitokimyasalların kan plazmasındaki antioksidan seviyesini artırdığını ve sinirsel yapıyı koruyucu etki gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Turhan, şunları söyledi:
"Cevizin yapısındaki bazı biyoaktif bileşiklerin beyin hücrelerine koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır. Cevizin, beynin özellikle hafıza ve mekansal öğrenme gibi kritik bölgelerinde, iyileştirici etkisi olduğu belirlenmiştir. Cevizin kalp hastalıkları riskini azaltmadaki yardımcı etkisi yapısındaki zengin çoklu doymamış yağ asitlerine ve polifenol zenginliğine bağlıdır. Ceviz kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir bakımından zengin bir besin maddesidir. Günlük 100 gram ceviz tüketimi ile yetişkinler için gerekli kalsiyum miktarının yüzde 10 ile 20'si karşılanabilmektedir. Bu kadar zengin besin içeriğine sahip cevizin tüketimi her yaştaki bireyler için önem arz ediyor. Özellikle öğrencilerimiz acısından hafızayı güçlendirici etkisi bulunan bu besin maddesini günde bir avuç tüketmelerini öneriyorum."
DHA