Güncelleme Tarihi:
İklim değişikleri, aşırı sıcaklar, yazın kullanılan klimaların şiddetinin artmasına neden oluyor. Haliyle aşırı sıcaktan rahatsız olanların sıklıkla tercihi yazın gün boyu klimaları açık bırakmak.
Doğal olmayan serinletme ve ısıtma fonksiyonlarına sahip olması nedeniyle doğru kullanılmayan klimaların sıcak ve soğuk havanın direkt vücuda çarpmasına sebep olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı, bu hava içindeki zararlı kimyasal ve bakterilerin, virüs, küf mantarları, toz akarları gibi mikroorganizmaların solunum yoluyla alınmasıyla yol alabildiğini belirtiyor. Özellikle çocuklar için alerji yanında nezle, boğaz, kulak enfeksiyonu, zatürre gibi önemli riskleri beraberinde getirdiğini vurguluyor.
Klima Kullanırken Dikkat!
* Klima seçimi önemlidir. Evimizde daha sağlıklı bir serinletme istiyorsak, imkanımız var ise bio filtreli klimaları seçip mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlardan ve antialerjik polen filtresi kullanarak çocuklarımızı klimanın alerjik yan etkilerinden koruyabiliriz.
* Klima için yazları 23-24 derece idealdir. Tercihlere göre yükseltilebilir ama 23 derece altındaki değerler sağlık için sakıncalıdır. Klimanın nem miktarı yüzde 30-50 arasında seçilmelidir.
* Ortam ısısı çok yüksekse klima sıcaklığının kademeli olarak 5’er derece halinde düşürülmesi ani klima çarpmasını engeller.
* Çocukları direkt karşısına oturtmayın. Klimanın üflediği havaya doğrudan ve uzun süre maruz bırakmamaya dikkat edin. Terli olan çocukları klimanın çalıştığı ortama sokmayın önce kurulayın ardından 30 dakika kadar oda ısısını 27-28 dereceye kadar yükseltin.
* Klima çalışırken kapı ve pencereleri açık bırakmayın ve ortalama 6 saatte bir ortamı havalandırın.
* Klimadan kaynaklanan odalar arası ısı farkı çok fazla ise çocuklar ani ısı değişiklerinden etkilenir. Bu nedenle gezindikleri odalara da serin hava akışı yapılabilir.
* Uyurken çocuğunuzun metabolizma hızı düşer. Bir de üstünü açan bir çocuk ise düşük klima dereceleri çok büyük ihtimalle zatürreye kadar gidebilen zararlara neden olacaktır. Geceleri kullanmanız gerekiyorsa en az 26 dereceye ayarlayın.
* Bebekler için aşırı sıcak ve nem olmadığı sürece klima önerilmez, aşırı sıcaklık ve nemde klima oda içine en az 27 derece ve üstü ısı üflemelidir.
* Klimanın mikrobik ve alerjik zararlarının önlenmesi, klima talimatlarına uymakla ve nemlendiricilerin su haznelerinin doğru bakımı ile mümkündür. Nemlendiriciler çamaşır suyu veya antiseptik sıvılarla zaman zaman temizlenmelidir.
* Klima ve nemlendiricilerin bakımları sadece oda ünitesi ile sınırlı olmayıp borular kontrol edilmeli ve dış ünite de bakımdan geçmelidir.
* Bu aletlerde musluk suyu yerine distile veya demineralize su tercih edilmelidir.
* Aylarca kullanılmamış klimalara bakım yapılması yanında ilk kullanımda oda camları açılmalı ve 1 saat kadar odada kimse olmadan çalıştırılmalıdır.
* Araçlardaki klimalar da bakımdan geçmeli, hava sirkülasyonu vücuda yönlenmemelidir. Tozlu yerlerden geçerken çalıştırılan klimalardan içeri daha fazla toz ve bakteri sızacağından mümkün olduğunca kapatılmalıdır.