Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2014 14:30
Bahar aylarında ortaya çıkan gripten korunmak, vücut direncini artırmak için birebir!
Bin bir derde deva sarımsağın en kıymetli besinlerden olduğunu dile getiren Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, bu sebzenin faydalarını anlattı ve tüketmemesi gereken kişilere uyarılarda bulundu.
Selenyum bakımından zengin olan sarımsak, sağlık için faydaları çok olan bir besindir. İçeriğinde manganez, B 6, C,B 1 vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve bakır bulunur.
Sarımsağın faydaları
- Sarımsak, kolesterolü ve tansiyonu düşürür, kalp ve damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltır, içeriğinde bulunan ‘‘alojene’’sayesinde kanın pıhtılaşmasını önler.
- Anti bakteriyel özelliği sayesinde bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır.
- Kolon ve mide kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünden korur.
- Sarımsak, demir emilimini de artırır.
- Mide gazına iyi gelen bu altın besin sindirimi de kolaylaştırır. Antiokidan özelliğe sahiptir.
- Bahar aylarında ortaya çıkan nezleden korunmak ya da kurtulmak için de sarımsak oldukça etkili bir besindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücut direncini artırır.
- Nezle olduğunuzda sarımsak yiyerek iyileşme sürecinizi çabuklaştırabilirsiniz.
Kimler tüketmemeli?
Yalnız sarımsağın kanı inceltici etkisi olması nedeniyle adet dönemindeki bayanlar, ameliyat olacak kişiler bu besini tüketmemelidirler. Ayrıca tansiyonu normalde düşük olan kişiler de bu besinden uzak durmalılar. Çünkü kan basıncı zaten düşükse sarımsak bunu daha da düşürerek kişileri halsiz bırakabilir ve hatta bayılmalarına bile sebebiyet verebilir. Hipertansiyon tedavisi için düzenli ilaç kullananlar da mutlaka doktora danışarak besini tüketmeliler.