Güncelleme Tarihi:
Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olan protein deposu bıldırcın yumurtasının, grip ve bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği kaydedildi. Prof. Dr. Yılmaz Bahtiyarca bıldırcın yumurtasının en doğru tüketilme biçiminin ise rafadan yenmesi olduğu vurgulayarak, çiğ tüketilmemesini önerildi.
Hayvansal proteinler, verdikleri yüksek enerjinin yanı sıra çocuklardaki bedensel gelişimin sağlıklı olarak gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Hayvansal kaynaklı proteinlerin başında kanatlı kümes hayvanlarının yumurtaları gelir, bu yumurtalar da ait olduğu hayvanın genetik yapıları nedeniyle çeşitlilik gösterir. Bıldırcın yumurtası içeriğindeki besleyici maddelerin yoğunluğu nedeniyle yaygın olarak tüketilen tavuk yumurtasından farklıdır.
Diğer yumurtalardan daha fazla, proteinlerin yapı taşı olan aminoasit içeren bıldırcın yumurtası, özellikle çocukların bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ise enerjisini daha çok fiziksel büyümeye harcayan çocuklarda, hastalığa neden olan mikropların etkisini azaltmaktadır.
Grip, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların, bıldırcın yumurtası yedikten sonra hastalıklardan çok daha kısa sürede kurtulduğu gözlenmektedir. Bıldırcın yumurtası, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olan bir protein deposudur.
Bıldırcın yumurtasının çocuklar tarafından en doğru tüketilme biçimi, rafadan yenmesidir. Çünkü yumurtanın rafadan olması, vücudun proteinleri en kolay ve etkili şekilde almasını sağlar. Bıldırcın yumurtasının sarısı pişirilmeden de çocuklara içirilebilir. Ancak, özel bir protein içeren yumurta akı, vücuttaki B vitaminlerini etkisizleştirme olasılığına karşı, çiğ olarak verilmemelidir.
Hamilelik döneminizde ve bebeğinizin beslenmesinde bıldırcın yumurtasının en önemli faydası protein açısından zengin bir besin olmasıdır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, hamilelik döneminizde iştahsızlık çekiyorsanız, “Besin öğesi gereksiniminizi karşılayabilmek için haftada iki kez tam pişmiş bıldırcın yumurtasını tüketebilirsiniz” diyor.
Bıldırcın yumurtası zengin protein kaynağı olmasının yanında demir, çinko ve b grubu vitaminler açısından da oldukça faydalıdır.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise anne adayının, hem tavuk yumurtası hem de bıldırcın yumurtasını aynı anda tüketmemesi gerektiğidir. Hamile veya emziren annenin iştah problemi varsa, besin öğesi gereksinimini yeterli karşılayamıyorsa, gebelik veya emziklilik döneminde haftada ikiyi geçmemek şartıyla bıldırcın yumurtası tüketebilir.
Bıldırcın yumurtasını pişirirken çok dikkatli olunmalıdır. Tavuk yumurtası 70 derece sıcaklıkta 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra tam pişer. Fakat bıldırcın yumurtası çok daha küçüktür. Dolayısıyla kısa sürede haşlanır. Uzun süre pişirilmesi gerekmez.
Anneler ilk 6 ay boyunca bebeklerini anne sütü ile beslemeye gayret etmelidir. 6. aydan sonra bebek anne sütü alıyorsa devam edilmeli, anne sütü yanında ek besinlere başlanmalıdır.
Bebeğinizin sindirim sisteminin besinlerle yeni tanışacağını unutmayarak yeni deneyeceğiniz her besini azar azar bebeğimize vermelisiniz. Örneğin; 1/8 pişmiş yumurta sarısı ilk başlanacak ek besinler arasında bulunmaktadır. Yumurta beyazını ise bebeğinize 1 yaşından önce vermeyin. Bebekler yumurta beyazında bulunan proteine karşı duyarlı olabilir.
Bıldırcın yumurtasının sarısını da yine azar azar olmak şartıyla bebeğinize verebilirsiniz. Bıldırcın yumurtası bebekler için besleyici özelliğe sahip olmasına karşın sağlıklı ağırlığa sahip gebeler ve emziren anneler için olmazsa olmaz değildir.
Eğer anne veya anne adayı düşük ağırlıklı ise veya ergenlik döneminde gebe kalmışsa destek gıda olarak haftada 1-2 kere bıldırcın yumurtası tüketilebilir.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL
[fotogaleri=4311,987,3112]