Beyaz önlük hipertansiyonunun kalp hastalıklarında ciddi sonuçları olabiliyor

Güncelleme Tarihi:

Beyaz önlük hipertansiyonunun kalp hastalıklarında ciddi sonuçları olabiliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2020 12:26

“Doktor yanında ölçülen tansiyonun yüksek çıkması anlamına gelen ‘Beyaz Önlük Hipertansiyonu’, kalp damar hastalıklarında ölüm riskini artırıyor” diyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nijad Bakhshaliyev, konuya ilişkin önemli açıklama ve uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

“Beyaz önlük hipertansiyonu, evde ölçülen tansiyonun normal olması fakat doktor yanında ölçülen tansiyonun yüksek çıkması halidir. Dolayısıyla beyaz önlük hipertansiyonu olan hastalar için hastane dışında tansiyon ölçümü ve kontrolünün sağlanması oldukça önemlidir” diyen Uzm. Dr.  Nijad Bakhshaliyev, beyaz önlük hipertansiyonu ile ilgili bir araştırmayı kaynak göstererek uyarılarda bulundu: “Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlanan ve 27 gözlemsel süreci kapsayan araştırmada 25 bin 786 beyaz önlük hipertansiyonu olan hastanın verileri, 38 bin 487 kan basıncı normal olan kişinin verileriyle karşılaştırılmıştır. Çalışmanın en önemli sonucu ise beyaz önlük hipertansiyonun kalp damar hastalıklarından ölüm riski başta olmak üzere diğer tüm nedenlere dayalı ölüm risklerini de artırması olmuştur. Araştırmacılar bu araştırma ile hastane dışında tansiyon ölçümünün ne kadar önemli olduğunu ortaya koydular.”

Haberin Devamı

Hipertansiyonun tedavisinde yaşam tarzını güncellemek gerekir

Hipertansiyon tedavisinde ilaç tedavisiyle birlikte yaşam tarzı değişikliği de önem arz ettiğini belirten Bakhshaliyev, “Fazla kilolardan kurtulma, tuz tüketimini azaltma, hazır ve doymuş yağlardan oluşan gıdalardan kaçınma, meyve ve sebze tüketimine ağırlık verme, tempolu yürüyüş ve egzersiz yapma, hipertansiyonla mücadelede en önemli yaşam tarzı değişiklikleridir. Egzersiz sadece kan basıncı kontrolüne yardımcı olmaz, aynı zamanda vücuttaki şeker metabolizmasının kontrolüne de yardımcı olur. Fakat unutmamak gerekir ki kalp damar hastalığı ve diğer kronik hastalıkları olan kişiler, egzersiz programına başlamadan önce doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca hipertansiyonun ilaç tedavisinde de dikkat edilmesi gereken kritik detaylar vardır. Bunlardan biri, tansiyon ilaçlarının belirlenen doz ve periyodda harfiyen kullanılmasıdır. Bu ilaçların aniden bırakılması, tansiyonun aniden düşmesine veya hızlı bir şekilde yükselmesine neden olabilir” dedi.

Tedavi edilmeyen tansiyon tüm organlara zarar veriyor

Nijad Bakhshaliyev, “Tedavi edilmeyen veya yeterince kontrole alınmayan yüksek tansiyon zamanla damarları içten tahrip eder ve organların beslenmesini bozar. Ani yükselen kan basıncı burundan kanama yapabileceği gibi kafa içi kanamalar gibi katastrofik sonuçlara da yol açabilir. Uzun dönemde hipertansiyon inme, kalp krizi, kalp yetersizliği, ritm bozukluğu, görme kaybı, aort anevrizması (baloncuk), iktidarsızlık ve böbrek yetersizliğine neden olabilir” dedi ve sözlerini şöyle sonlandırdı: “Unutmamak gerekir, hipertansiyon tanısı kolay konabilen bir hastalıktır. Ayrıca birçok hastalığa yola açabilir. Tedavisinde hasta doktor iş birliği çok önemlidir.  Sadece ilaçları almak yeterli değildir; onları düzenli almak, diyet ve egzersize uymak gerekir. Doktorunuzun belirlediği zamanlarda kontrole gitmek tedavi uyumunu da artırmaktadır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!