Beslenmeyle ilgili doğru bilinen 8 yanlış

Güncelleme Tarihi:

Beslenmeyle ilgili doğru bilinen 8 yanlış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2016 09:10

Bakalım, kulağımıza çalınmış yanlış bilgilerin kaçı size tanıdık gelecek?

Haberin Devamı

Bazen doğru bildiğimiz yanlışlarla vücudumuza gereksiz kısıtlamalar getirebiliyoruz. Durum böyle olunca sağlıklı beslenmek gözümüzde büyüyüp zorlaşıyor. Bunu aşmanın yolları var tabii ki. Öncelikle bir yerlerden kulağımıza çalınmış yanlış bilgilerin farkına varmakla işe başlayabiliriz. Bakalım, aşağıdaki yaygın inanışlardan kaçı size tanıdık gelecek?

1- “KEPEKLİ ÜRÜNLERİN ENERJİSİ DAHA DÜŞÜKTÜR”

Hemen hemen hiçbir ürünün kepekli alternatifi, normal çeşidinden daha düşük enerji içermez. Bir ürünün kepekli olması onun lif, yani posa içerdiğinin bir kanıtıdır. Şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olduğu, doygunluk ve tokluk hissi verdiği, bağırsak hareketini artırdığı için kepekli ürünler daha iyi seçenektir. Ama daha düşük enerjili değildir.

2- “AÇ KALMAK ZAYIFLATIR”

Aç kalmak, öğün atlamak sanılanın aksine genelde vücut ağırlığında artış ile sonuçlanıyor. Çünkü yeterince beslenemeyen metabolizma, durumu kıtlık olarak algılıyor, metabolizma hızını düşürüyor ve tüketilen besinleri daha kolay bir şekilde vücutta yağ şeklinde depolamaya başlıyor.

Haberin Devamı

3- “LİGHT ÜRÜNLER ZAYIFLAMA DİYETLERİNDE SERBESTÇE TÜKETİLEBİLİR”

Bir ürünün üzerindeki light veya diyet ibaresi o besinin gün içerisinde serbestçe tüketilebileceği, enerjisinin olmadığı anlamına gelmiyor. Light ürünlerin de pek çoğu bir miktar kalori içerir yani sınırsız tüketmek light da olsa doğru değildir..

4- “BALIK VE YOĞURT BERABER YENİRSE ZEHİRLENMEYE YOL AÇAR”

Tazeliğini yitiren veya yakalandıktan sonra hızlıca soğutulmayan balıkta histamin adında bir proteinin miktarı artar. Bu madde yoğurtta da vardır. Taze olmayan balıkla yoğurt aynı öğünde ikisi de tüketilirse vücuttaki histamin miktarı artar, bu da vücudunuzda alerjik reaksiyonlara, zehirlenmelere neden olabilir. Ama şu da unutulmamalıdır ki balık bayatsa, yanında yoğurt yenilse de yenilmese de zaten zehirlenmeye yol açma riski yüksektir. Tazeliğine güvendiğiniz balıkla yoğurdunuzu rahatlıkla yiyebilirsiniz.

5- “KARBONHİDRATLARLA PROTEİNLERİ KARIŞTIRMAMAK GEREKİR”

Bu öneriyi uygulamak gereksiz, aynı zamanda pek mümkün değildir. Çünkü birçok besinin içerisinde doğal olarak protein ve karbonhidrat birlikte bulunur. Örnek olarak bir süt kutusunun üzerindeki etiket bilgilerine baktığınızda içerisinde hem karbonhidrat hem de protein olduğunu görebilirsiniz. Benzer durum aslında ekmek de dahil olmak üzere pek çok besin için geçerlidir.

Haberin Devamı

6- “AÇ KARNINA LİMON VEYA GREYFURT SUYU İÇMEK YAĞLARI ERİTİR”

Maalesef herhangi bir yiyecek veya içeceğin tüketilmesi ile vücuttaki depo edilen yağlardan kurtulmak mümkün değildir. Test etmek çok kolay. Bir paket katı margarin üzerine limon veya greyfurt suyu döküp bekleyin. Yağda hiçbir değişim olmayacak. Yağlarınızı eritmenin en önemli yolu size uygun hazırlanmış sağlıklı beslenme planı ve düzenli fiziksel aktivitedir.

7- “ÇİKOLATA YEMEK OBEZİTEYE NEDEN OLUR”

Obezitenin nedenleri çok fazla fakat çözümlerden biri çikolatayı hayatımızdan çıkarmak değil. Üstelik en fazla çikolata tüketen ülkelerden olan İsviçre, obezitenin en az görüldüğü yerlerden biri.

8- “GIDA KATKI MADDELERİ KANSERE YOL AÇAR”

Gıda katkı maddelerinin kullanımı uzun süren bilimsel çalışmalar sonucunda uluslararası sağlık otoriteleri tarafından belirlenir, ülkelerde ilgili bakanlıklar tarafından kodeks çerçevesinde uygulanır ve kontrol edilir. Göz önünde bulundurulan bu yıllar süren bilimsel çalışmalarda, katkı maddelerinin insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığı noktada kullanımına izin verilir. İzin verilen miktarlarda kullanılan katkı maddeleri sağlık için tamamen güvenlidir. Hiçbir gıda katkı maddesi toksik değildir, toksik olan dozudur.

Haberin Devamı

Doğru bilinen yanlışlar saymakla bitmez ama bu kadarı bile yanlış beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek için güzel bir başlangıç.

BAKMADAN GEÇME!