Güncelleme Tarihi:
Beslenme şekli ve alışkanlıkları diş hastalıklarında önemli rol oynuyor. Çürükleri önlemenin, dengeli ve sağlıklı beslenmekten geçtiğini vurgulayan Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.
Besin parçalarından çıkan asidin diş ve diş eti hastalıklarına neden olduğunu belirten Diş Hekimi Kışlaoğlu, diş ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasında dengesiz beslenmenin etkili olduğunu, bu durumun da ağız ve diş dokularının gelişimini olumsuz etkilediğini ifade etti. Diş fırçalamanın yanı sıra tüketilen bazı besinlerin de diş çürüklerini önlediğini söyleyen Kışlaoğlu; peynir, süt, elma ve havuç gibi bazı besinlerin içerdikleri maddelerle ağızdaki asit miktarını azaltarak, diş çürüklerinin önlenmesinde etkili olduğunu vurguladı.
Peynirin Diş Yapısına Etkisi
Peynirin yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitlerle ağızdaki asit miktarını azaltarak dişin yapısını güçlendirdiğini belirten Diş Hekimi Kışlaoğlu peynirin tükürük akışını uyararak asit ortamını azalttığını ve mekanik temizliğe yardımcı olduğunu vurguladı.
Süt, Diş Çürümesini Engeller mi?
Sütün, içerdiği kazein, kalsiyum, iyonize kalsiyum, fosfat iyonları, yağ ve vitaminlerle diş çürüklerini engellediğini belirten Kışlaoğlu, süte katılan şekerin çürük riskini arttırdığına dikkat çekti. Tannik asit içeren yer fıstığı, fosfat ve kakaonun da ağız sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu ifade eden Kışlaoğlu, şekersiz veya xylitol, flor, kalsiyum ve fosfat içeren sakızların da tükürük akışını hızlandırarak plak birikimini azaltıp çürük oluşumunu engellediğini söyledi.
Kahve ve Çay Tüketiminin Diş Sağlığına Etkisi
Ofis çalışanlarının gün içerisinde kahve, çay ve ufak atıştırmalar gibi ağız sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklara sahip olduğuna dikkat çeken Kışlaoğlu, bu içeceklerin şekersiz tüketilmesini tavsiye etti. Bu alışkanlıkların ağızda asit salgılayan bakterileri aktif hale getirerek diş çürümelerine yol açtığını belirten Kışlaoğlu, çay ve kahvenin yerine süt tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu sözlerine ekledi.