Bebeklik döneminde uyku sorunu

Güncelleme Tarihi:

Bebeklik döneminde uyku sorunu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

.

Haberin Devamı

Bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan sorunlardan biri çocukların uyku uyumakta zorluk çekmeleridir. Pedagog Dr. Melda Alantar'a göre ilk bir yıl içinde uyku düzeninin oluşturulması çok önemlidir.

Bebeklerin ağlamalarının pek çok nedeni var; kolik, açlık, kulak iltihapları, karın ağrıları, gaz sancıları, altını kirletmiş olmaları ve bebeğin fazla yorgun olması gibi. Bebeklerinde uyku sorunu olan aileler, Melda Alantar'ın önerilerine kulak verin...

 Bebekler günde ortalama 3 saat ağlarlar, bu durum olağandır... Kolikli bir bebek ise üç hafta boyunca haftanın üç günü üç saat süreyle ağlar. Diğer bebeklerden farklı olarak ağlamanın hepsi bir seferde gerçekleşir.

 Bebekte uykusuzluğa yol açabilecek fiziksel bir neden olup, olmadığından emin olun. Eğer bebeğin hazım sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza başvurun.

 İlk bebekler uyku sorunları açısından daha fazla risk altındadırlar çünkü anne-babalar ilk çocukta daha tedirgindirler.

 Erkek çocuklar kızlara göre daha fazla uyku sorunu yaşarlar.

 Sakin ve mutlu davranmaya çalışın. Sakin ana-baba sakin bebek demektir.

 Gündüz temiz hava almak için bebeğinizle dışarı çıkın.

 Akşamları bebeği fazlasıyla uyaran oyunlardan kaçının.

 Onu her gün aynı saatte uyutmaya çalışın. Kendi odasında ve yatağında yatırın.

Bunlara dikkat edin

 Altı aylıktan on yaşına kadar olan çocukların on-on iki saat uyumaya gereksinimleri vardır. Bu nedenle çocuğunuzun 20.00-20.30 gibi yatakta olması gerekir.

 Bebeğinizin yorulduğunu gösteren gözlerini ovuşturmak, kulağını çekiştirmek, göz çevresindeki hafif kızarıklıklar oluşması gibi belirtilere dikkat edin. Bu belirtileri gördüğünüz an onu uyutun.

 Bebeğinizi uyanıkken yatağına yatırın. Uyuduktan sonra yataklarına yatırılan çocuklar gece boyunca kesintisiz uyumazlar.

 Uykudan önce onun uykuya geçmesini sağlayacak etkinlikleri belli bir düzen içinde uygulamaya çalışın. Uyku vakti rutini oluşturun. Örneğin ona banyo yaptırdıktan sonra bebek masajı uygulayın. Gece giysilerini giydirin. Onu sevip, okşayın. Masal okuyun.

 Huzurlu bir ortam, kısık ışıklar, pastel renkler, yumuşak bir müzik veya ninni kaseti çocuğunuzun gevşemesine yardımcı olabilir. Yatağına her gece aynı uyku arkadaşını koyun-benimsediği bir oyuncak, örneğin siyah-beyaz bir panda- Her gece onu aynı sözcüklerle uykuya uğurlayın," tatlı rüyalar" gibi.

 Bebek yine de uyanırsa veya hemen uykuya dalmazsa ağlamasına izin verin. Onu kucağınıza almadan her 15 dakikada bir yanına gidip kontrol edebilirsiniz. Bir süre sonra ağlaması kesilebilir.

 Bebeğinizin gece uyanması normaldir. Bebekler geceleri uyanır. Belli bir sebebin olması gerekmez. Sorun bebeğinizin kendisini sakinleştirerek yeniden uyumasıdır. Bebeğinizin tekrar uykuya dalmasını sağlayacak koşulları yaratmaya çalışın.

 Bebekler büyüdükçe daha az uyumaya başlarlar. Yeni doğmuş bir bebek 3-4 saatte bir sadece beslenmek için uyanır. Bir aylık bebekler 16-17 saat, 3-4 aylık bebekler yaklaşık 15 saat, 6 aylık bebekler 14 saat, 10 aylık bebekler 10-12 saat v.b. uyurlar. 10-12 aylık çocuklar günde 2 kere gündüz uykusu uyurlar. 18 aylıktan itibaren gündüz uykuları 1 kereye inebilir.

Uyku düzeni oluşturmak için...

 Anne sütüyle beslenen bebekler geceleri daha sık uyanırlar, her 2-3 saatte bir beslenme ihtiyacı duyarlar çünkü anne sütünü sindirmek hazır mamaya göre daha kolaydır. Bir süre sonra uykuyla emzirilme arasında ilişki kurarlar.

 Uyumaları için mamayla beslenen veya emzirilen çocukların çoğunlukla gece beslenmeye ihtiyaçları yoktur. 3 aylıktan büyük çocuklar gün içinde tüm gıda gereksinimlerini karşılarlar. Uyku ile beslenme arasındaki çağrışımı engellemek için çocuğunuzu yatırmadan 30-60 dakika önce yatak odasının dışındaki bir bölümde besleyin. Uyumadan önce biberonla mama vermeyi veya emzirmeyi aşamalı olarak azaltın. Biberonla besliyorsanız sütün gramajını her gece biraz daha azaltın. Emziriyorsanız bebeğinizi beslediğiniz süreyi her gece 1 dakika azaltın.

 Çocukların beşikten yatağa geçmeyi 1.5 - 3.5 yaşları arasında gerçekleştirmeleri uygundur.

 Yastık 2 yaşın altındaki çocuklara önerilmez çünkü boğulma riski bulunmaktadır.

 Bebeğinizi yanınızda yatırmak sağlıklı bir çözüm değildir. Ana-babasıyla aynı odada veya aynı yatakta uyuyan bebeklerin hemen hepsi uyku sorunu yaşar. Bebek anneden sağlıklı bir şekilde kopma konusunda zorlanır. Aile içinde anne-baba ve çocuk arasında olması gereken sınırların belirlenmesi güçleşir. Anne-babanın yatak odası bebeğinki kadar sağlıklı değildir. Yetişkinlerin eş ilişkilerine özen göstererek, birlikte vakit geçirmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenlerden dolayı bebeği uykudan uyandıktan sonra yatağa alarak sevmek daha doğrudur.

 Uyku düzenini kurarken anne-babanın görevleri paylaşmaları hayatı kolaylaştırır. Bir kişi gece diğeri ise gündüz görevini alırsa, biri gece erken uyurken diğeri sabah uyuyabilir.

 Tatiller, özel günler (doğum günü kutlamaları v.b.), hastalıklar, saat değişiklikleri, annenin işe dönmesi, bakıcı değişikliği, taşınmalar, ayrılık, boşanma ve ölüm gibi yaşam olayları uyku düzenini olumsuz olarak etkiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!