Güncelleme Tarihi:
Bebeklerde genellikle 6-8 aylıkken ilk süt dişleri çıkmaya başlar. Bebeğin anne sütünden ek besinlere geçmesi ile dişler etrafında bakteri plağı oluşumu ve dolayısı ile çürük riski de başlamış olur. Özellikle biberon çürüklerinin oluşmaması için bebeği biberon ile uyutmamalı ve biberona şeker, bal gibi tatlandırıcılar koyulmamalıdır.
Bebeklerin dişleri çıkar çıkmaz diş fırçalamaya başlanmalıdır. Bebekler için özel olarak tasarlanmış küçük başlı ve yumuşak diş fırçaları kullanılmalıdır. Bebeğin dişlerini su ile veya fluoridsiz bebek diş macunu ile temizleyebilirsiniz. Bebeklerin dişleri günde en az bir kere akşamları fırçalanmalıdır.
3 yaşında kendi fırçalayabilmeli
Üç yaş grubundaki çocuklar kendi dişilerini fırçalamayı denemeli ve anne babalarının desteği ile bu işlemi oyun ve taklit şeklinde yapmalıdırlar. 6 yaşına kadar süt dişleri sürmelerini tamamlar ve 6-12 yaş arasında karışık dişlenme dönemi başlar. Ömür boyu ağızda kalacak sürekli dişlerin çıktığı bu dönemde çocuk artık bilinçli olarak diş fırçalayabilmelidir.
Ağızda çürük oluşumuna neden olan bakteri plağının tümü maalesef diş fırçası uzaklaştıramaz. Çünkü diş fırçasının tek başına diş aralarına tam olarak ulaşması imkânsızdır. Zor bölgelerdeki bakterilerin temizlenmesi için üretilmiş birçok temizleme aracı vardır.
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya