Güncelleme Tarihi:
Günümüzde şişmanlık neredeyse her iki kişiden birinin sorunudur. Başta yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kan yağı yükseklikleri, adet düzensizlikleri, kısırlık ve eklem ağrıları gibi bir çok klinik rahatsızlığa direkt yol açmaktadır.
Çağımızın hastalığı olan şişmanlıktan çocukları korumak için annelere çok önemli görevler düşmektedir. Öncelikle şişman çocuğun sağlıklı çocuk olmadığını vurgulamak gerekir. Çocukları boş kaloriyle değil; doğru yiyeceklerle doğru zamanda beslemek, yanlış alışkanlıkları düzelterek doğru alışkanlıkları bir yaşam biçimi haline getirmek en önemli amaçlardan biri olmalıdır.
Bebeklik Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bebeğin her ağlaması açlık ağlaması değildir. O nedenle bebek her ağladığında bir şeyler yedirmeye çalışmak son derece yanlıştır.
Özellikle ilk 4-6 ay tek başına anne sütü bebeğin beslenmesi için yeterlidir. Ek gıdalara azar azar geçilmelidir ve ilk gıdalara asla şeker eklenmemelidir. Ayrıca hazırlanan mamalara fazla bisküvi, ekmek, yağ koyulmamalıdır. Mümkünse iki yaşına kadar ek gıdalarla birlikte anne sütüne devam edilmelidir.
Daha sonraki 5-6 aylık dönemde ek gıdalara alıştırma dönemidir. Taze meyve suları özellikle elma ve havuç suları daha az alerjenik olmalarından dolayı ilk tercih edileceklerden olmalıdır. 1 tatlı kaşığı başlanarak gün geçtikçe miktarı artırılabilinir. Meyve suları cam rende ile taze olarak hazırlanmalı ve bekletilmeden verilmelidir. Bebek için hazırlanan meyve püreleri mutlaka mevsim meyvelerinden olmalı ve iyice yıkanarak pişirilmeden ezilmeli ve bebeğe kaşıkla yedirmeye özen gösterilmelidir.
Bu yaş gurubunda yoğurt çok önemlidir ve anne sütüne ilave olarak günde 1 kaşıkla başlanarak verilmelidir. Günlük hazırlamaya özen gösterilmelidir.
Tahıl gurubundan pirinç unu, buğday unu, pirinç, bulgur, erişte yoğurtla çorba yapılarak verilebilir. Tarhana çorbası da iyi bir seçenektir. Buharda haşlanmış sebzelerle de değişik çorbalar yapılabilir.
Yoğurt, meyve suyu ve çorbalara alıştırılmış bebeğe iyice haşlanmış yumurtanın sarısından 1 çay kaşığı başlanarak takip eden günler içinde zamanla artırılır. Bu dönemde bebeğe kıyma, tavuk eti ve balık etleri de sebze çorbalarına karıştırılarak verilir. Et olmadığı zamanlarda sebze çorbalarına mercimek veya pişmiş nohut konulabilir.
8. aydan sonra günlük yediklerine ilave olarak 1 su bardağı yoğurt ve 1yumurta yemesine gayret etmek gerekir.
İç Hastalıkları Uzmanı
Dr. Ayça Kaya